Izrael ponudio sigurnosnu i obavještajnu podršku Emiratima

Izrael je posvećen bliskoj saradnji sa vama u aktuelnoj borbi protiv ekstremističkih snaga u regionu, poručio je izraelski premijer.

Portparol jemenskih pobunjenika Husa rekao je da je grupa u napadu ispalila veliki broj dronova i pet balističkih projektila (AP)

Izrael je ponudio sigurnosnu i obavještajnu podršku Ujedinjenim Arapskim Emiratima protiv daljih napada bespilotnim letjelicama, a nakon napada jemenskih Huta, navodi se u pismu koje je danas objavio izraelski lider Naftali Bennett.

Portparol premijera Bennetta priložio je kopiju pisma u kojem je izrazio saučešće de facto lideru UAE-a, prijestolonasljedniku Abu Dhabija šeiku Mohammedu bin Zayedu al-Nahyanu.

„Spremni smo vam ponuditi sigurnosnu i obavještajnu podršku kako bismo vam pomogli da zaštitite svoje građane od sličnih napada”, naveo je Bennett u pismu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poginule tri osobe

Tri osobe su poginule, a šest je ranjeno kada su tri cisterne sa gorivom eksplodirale u industrijskoj zoni u blizini skladišta naftne kompanije ADNOC.

Portparol jemenskih pobunjenika Husa rekao je da je grupa u napadu ispalila veliki broj dronova i pet balističkih projektila.

Bennett je osudio na Twitteru napad Husa na UAE i opisao ga kao “teroristički napad dronom”.

“Izrael je posvećen bliskoj saradnji sa vama u aktuelnoj borbi protiv ekstremističkih snaga u regionu, a mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa vama kako bismo pobijedili naše zajedničke neprijatelje“, rekao je Bennett u poruci podrške šeiku Mohammedu.

Izvor: Agencije