Erdogan: Čuvat ćemo respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u BiH

Predsjednik Turske kaže da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema njegovog današnjeg sastanka s srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Ankari.

Recep Tayyip Erdogan je govorio o aktuelnoj političkoj krizi u BiH (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti čuvati respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u Bosni i Hercegovini, jer strane u Bosni i Hercegovini traže doprinos Turske.

Nakon posjete Albaniji, odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Erdogan je podsjetio kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te kako je na tom sastanku rekao: “Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Turska?”

Dodao je kako je slično mišljenje, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini, iznio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Erdogan je rekao kako je to “zanimljivo”.

Podsjetio je kako u utorak u Ankaru stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te kako će upravo jedna od tema razgovora biti Bosna i Hercegovina.

‘Moramo izbrisati rat iz historije politike’

“S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti”, kazao je Erdogan.

“Turska će, objektivnim i sveobuhvatnim stavom, koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize”, dodao je.

Govorio je i o mogućnostima ruske okupacije Ukrajine, što je ocijenio nerealnim.

“Ne smatram to realnim. Rusija za jedan takav korak mora uzeti u obzir svoje, ali i stanje u cijelom svijetu”, rekao je.

“Ove regije više ne mogu prihvatiti rat. Moramo konačno izbrisati rat iz historije politike”, zajljučio je Erdogan.

Izvor: Agencije