Sudan oduzeo licencu Al Jazeeri Mubasher

Sudanske vlasti kažu da je odluka donesena nakon ‘kršenja uvjeta’ licenciranja kanala.

U saopćenju izdatom u nedjelju, medijska mreža sa sjedištem u Kataru rekla je kako su vlasti također oduzele akreditaciju dvojici njenih novinara u toj zemlji (Reuters)

Sudanske vlasti povukle su dozvolu za emitiranje Al Jazeere Mubasher, objavio je kanal.

U saopćenju izdatom u nedjelju, medijska mreža sa sjedištem u Kataru rekla je kako su vlasti također oduzele akreditaciju dvojici njenih novinara u toj zemlji.

“Al Jazeera osuđuje uplitanje u svoju obavezu da pošteno i objektivno izvještava o događajima u zemlji i da dopusti svojim novinarima da nesmetano rade i obavljaju svoju profesiju”, navodi se.

“Mreža ovo smatra napadom na slobodu medija u cjelini i poziva međunarodne organizacije za ljudska prava i medijske organizacije da osude ovo narušavanje sigurnosti novinara.

Objašnjenje sudanskog ministarstva

Sudansko ministarstvo kulture i informacija objavilo je u subotu da je odluka donesena kao odgovor na “neprofesionalno ponašanje kanala”.

Rečeno je da je izvještavanje kanala usmjereno na “društveno tkivo zemlje emitirajući sadržaj suprotan etici profesije i običajima i običajima Sudanaca”.

“[Ovo] je naštetilo najvišim interesima zemlje i njezinoj nacionalnoj sigurnosti… To ukazuje na kršenje uvjeta pod kojima je licenca odobrena.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada