Zvaničnik SAD-a: Rusija radi na stvaranju izgovora za invaziju na Ukrajinu

SAD je utvrdio da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, izjavio je američki zvaničnik.

Američki obavještajci su utvrdili da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uvjetima, koji bi mogli da upotrebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu, dodao je zvaničnik (EPA)

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, izjavio je u petak neimenovani američki zvaničnik.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena vjeruje da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini, rekao je zvaničnik, prenosi Beta.

Američki obavještajci su utvrdili da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uvjetima, koji bi mogli da upotrebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu, dodao je zvaničnik.

On nije iznio detalje o tome kako je američka obavještajna zajednica došla do takvog zaključka ni koliko je uvjerena u tačnost te procjene.

Druga osoba upoznata sa razgovorima Washingtona i Kijeva o krizi rekla je da Bijela kuća nije obavijestila Ukrajinu prije nego što je iznijela u javnost obavještajne podatke o djelovanju Rusije.

Ukrajinski mediji su ranije u petak javili da vlasti te zemlje vjeruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Novi američki obavještajni podaci objavljeni su poslije više ovosedmičnih razgovora predstavnika Rusije i SAD-a i NATO-a u Evropi, na kojima nije postignut veliki napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u četvrtak da američka obavještajna zajednica nije donijela procjenu da su Rusi definitivno odlučili da preduzmu vojnu akciju u Ukrajini.

Temelji za invaziju

Sulliavan je međutim rekao da Rusija postavlja temelje za invaziju pod lažnim izgovorom za slučaj da njen predsjednik Vladimir Putin odluči da krene tim putem.

Rusija je ranije u petak zatražila da NATO najkasnije sljedeće sedmice odgovori na njen zahtjev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su zahtjevi da se NATO neće širiti ni razmještati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih nakon što je Rusija rasporedila gotovo 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava invaziju na tu zemlju.

Rusija, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja “crvenu liniju” koja se ne smije preći.

SAD i njihovi saveznici odlučno su odbacili zahtjev Moskve za davanje sigurnosnih garancija o neširenju NATO-a, ali su se dvije strane složile da ostave otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja.

Izvor: Agencije