Saga o Novaku Đokoviću: Šta je sljedeće?

Učešće prvog tenisera svijeta na Grand Slam turniru upitno dok mu Vlada pokušava ukinuti vizu.

Đokovićevi advokati kažu da će se zalagati za stav da bi deportacija samo dodatno raspirila antivakcinacijski sentiment (EPA)

Novak Đoković je navodno ponovo vraćen u imigracioni pritvor u subotu, nakon što je njegov pravni zahtjev da izbjegne deportaciju iz Australije jer nije vakcinisan protiv COVID-19, premješten na sud više instance.

Saslušanje Federalnog suda je zakazano za nedjelju, dan prije nego što je teniski prvak i devetostruki šampion Australian Opena trebao početi braniti titulu na prvom Grand Slam teniskom turniru ove godine.

Đoković se opet našao u međuprostoru sedmicu nakon što je dobio pravnu bitku koja mu je omogućila da ostane u državi.

Slijedi pregled ovog kontroverznog slučaja i mogućeg daljnjeg scenarija:

Zašto deportacija?

Mnogi Australci, koji su pretrpjeli prolongirana zatvaranja i restrikcije na granicama, kažu da je Đoković prevario sistem da bi izbjegao preduslov da se vakciniše kako bi mogao ući u državu.

Ali Vlada je ponižena kada je sudac vratio Đokovićevu vizu i dozvolio mu da ostane u državi.

Ovaj put je Vlada iskoristila izuzetne i teško osporive, izvršne ovlasti da ga proglasi prijetnjom po javno zdravlje i sigurnost.

„Iako ja … prihvatam da g. Đoković predstavlja zanemariv pojedinačni rizik od prenošenja COVID-19 na druge osobe, svejedno smatram da njegovo prisustvo može biti rizik za zdravlje australske zajednice“, napisao je ministar za imigracije Alex Hawke u pismu Đokoviću i njegovom advokatskom timu.

Ko će presuditi?

Tri suca na Federalnom sudu Australije saslušat će Đokovićev slučaj.

„Ovaj slučaj saslušat će puni sastav Federalnog suda Australije sastavljen od predsjedavajućeg suca Jamesa Allsopa, suca Anthonyja Besanka i suca Davida O'Callaghana“, pisalo je.

Odluka koju donese sud u punom sastavu bit će konačna i strane u ovom sporu neće se moći žaliti na presudu.

Šta kaže Đoković?

Ovaj teniski as zarazio se korona virusom sredinom decembra, i kako kaže, nije se izolovao iako je znao da je pozitivan.

Javna evidencija pokazuje da je Đoković prisustvovao ceremoniji otkrivanja poštanske markice, manifestaciji za mlade tenisere i da je dao intervju za medije u vrijeme kada se testirao i kada je potvrđeno da je zaražen.

Đokovićevi advokati su kazali u petak da će oni zastupati stav kako bi deportacija samo raspirila antivakcinacijski sentiment.

Šta kažu drugi igrači?

Ova kontroverza je zasjenila tradicionalni period uoči Grand Slam turnira i igračima je dodijala ova saga.

„Iskreno, pomalo sam umoran od ove situacije jer vjerujem da je važno pričati o sportu, o tenisu“, reporterima je u Melbourne Parku, gdje će se tenisko takmičenje održati, kazao Španac Rafael Nadal, koji je izjednačen s Đokovićem sa 20 velikih pobjeda.

Nijemac Alexander Zverev, treći na svijetu, kazao je da Đokovića tretiraju nepošteno i da su ovog srbijanskog tenisera australske vlasti možda iskoristile kao političkog pijuna, nešto što je Canberra opovrgla.

„Ovo očito nije prijatno ni za koga, za njega posebno. Ali nemojte dovoditi u pitanje njegovu zaostavštinu zbog ovog“, kazao je Zverev.

„Mislim, imao je vizu, zar ne? Ne mislim da bi doputovao ovdje oslanjajući se na sreću bez da misli da će moći igrati, s tim da ima pravo ovlaštenje da bude u državi. Ako imate vizu, pomislili biste da ćete igrati.“

Skup pristalica

Demonstranti su se okupili blizu mjesta održavanja Australian Opena u odgovoru na postupanje prema srbijanskoj teniskoj zvijezdi. Protivnici obavezne vakcinacije na ovom skupu su se miješali sa Đokovićevim pristalicama.

„Tretiraju ga kao kriminalca, kao da je napravio nešto loše“, kazao je Neb Jovanović. „Došao je sa validnim izuzećem i sada pokušavaju navesti sve te druge razloge, a zbog čega? Jedini drugi razlog je da se zarade politički poeni.“

Jeanette Wight, Đokovićeva pristalica, je kazala: „Stidim se što sam Australka“.

Izvor: Al Jazeera i agencije