Završeno suđenje Đokoviću, sud odlučuje o deportaciji

Federalni sud u Melbourneu odlučuje o tome hoće li Đokoviću biti odbijena viza i uskraćen boravak u Australiji.

Đokovićevi advokati zatražili su da na suđenju bude više sudaca čemu se vladin advokat usprotivio (Reuters)

Ročište je gotovo, sudije su se povukle, a kada će Novak Đoković znati da li ostaje u Australiji – trenutno niko ne zna. Sudija James Allsop je u završnoj riječi poručio kako im je potrebno vrijeme i da bi odluka najprije mogla biti saopćena na internetskoj stranici Federalnog suda.

Sud se rano ujutro po srednjoevropskom vremenu povukao da razmotri argumente, nakon što su advokati završili s izlaganjima. Suđenje je trajalo više od pet sati.

Iz sudskog vijeća su rekli da bi odluka mogla biti saopćena do kraja dana, što je oko 14 sati po našem vremenu, a nije isključeno ni da odlože donošenje odluke pa da se sazna čak u ponedjeljak.

Konačna odluka

Tročlano sudsko vijeće donijet će konačnu odluku o statusu Novaka Đokovića u Australiji nakon što je on uložio žalbu na odluku vlade da bude deportiran. Nakon ove odluke bit će poznato hoće li prvi teniser svijeta moći nastupiti na prvom ovogodišnjem Grend slem turniru – Australian Openu – koji počinje u ponedjeljak.

Prethodno je advokatski tim Ðokovića uspio da se izbori za tročlano vijeće na suđenju pred Federalnim sudom Australije, prenose tamošnji mediji, javlja Tanjug.

Sudsko vijeće čine vrhovni sudija James Allsop, sudija Anthony Besanko i sudija David O'Callaghan.

Đokovićevi advokati su ranije zatražili da na suđenju bude više sudaca čemu se vladin advokat usprotivio.

Prvi teniser svijeta u petak je oko 22 sata obavio razgovor s imigracijskim službenicima dok je sudsko ročište održano iza ponoći pred novim sucem Davidom O’Callaghanom.

Traže blokadu deportacije

Novak Đoković je u petak od australskog suda zatražio da blokira njegovu deportaciju uoči turnira Australian Open u Melbournu nakon što mu je vlada po drugi puta ukinula vizu pozivajući se na pravila o ulasku u zemlju zbog COVID-19.

Njegovi advokati su ni tri sata nakon što je ministar za imigraciju Alex Hawke ponovo poništio vizu uložili zahtjev za zabranom deportacije.

Prema članku Zakona o migracijama, u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine ne bi mogao osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u neupitnim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Izvor: Agencije