Blok desnog centra: Berlusconija za predsjednika Italije

Parlament Italije sastat će se 24. januara kako bi izabrao novog čelnika države koji će zamijeniti Sergija Mattarellu, predsjednika u odlasku.

„Desni centar je čvrst i jednoglasan u svojoj podršci Berlusconiju i nećemo prihvatiti veto ljevice iz ideoloških razloga“, naveo je Salvini u saopćenju (EPA)

Italijanski blok desnog centra podržat će kandidaturu bivšeg premijera Silvija Berlusconija da postane slijedeći predsjednik države, rekao je u četvrtak čelnik desničarske stranke Matteo Salvini, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Parlament Italije sastat će se 24. januara kako bi izabrao novog čelnika države koji će zamijeniti Sergija Mattarellu, predsjednika u odlasku. Očekuje se da će čelnici desnog centra raspravljati o situaciji na sastanku koji je predviđen za petak.

„Desni centar je čvrst i jednoglasan u svojoj podršci Berlusconiju i nećemo prihvatiti veto ljevice iz ideoloških razloga“, naveo je Salvini u saopćenju, aludirajući na stranke lijevog centra koje su osudile Berlusconijeve političke ambicije.

Predsjednički izbori su dominantna politička rasprava u Italiji i vjerovatno će imati veliki utjecaj na budućnost zemlje.

Odluka premijera

Premijer Italije Mario Draghi nalazi se među glavnim kandidatima, no njegova promocija u šefa države ostavila bi stranke sa izborom ili postavljanja novog premijera ili raspisivanjem prijevremenih izbora.

Na konferenciji za medije u srijedu, Salvini je pojasnio da će njegova stranka biti spremna ostati u Vladi čak i ako Draghi ode, no ponovio je da bi volio da bivši šef Evropske centralne banke ostane premijer.

Berlusconijeva stranka Forza Italia rekla je da će napustiti vladu jedinstva ako se Draghi preseli u predsjedničku palaču Quirinale.

Predsjednički izbori održavaju se glasanjem 1.000 parlamentaraca i regionalnih delegata. Glasanje je tajno, zbog čega je stranačkim čelnicima teško osigurati da zastupnici slijede njihove instrukcije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada