Sjeverna Koreja provela drugu probu projektila u manje od sedmicu dana

Riječ je o drugom lansiranju projektila u manje od sedmicu dana nakon što se čelnik ove izolirane države zauzeo za daljnji vojni napredak.

Čini se da je projektil pao izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EPA)

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila projektil za koji se vjeruje da je riječ o balističkoj raketi, objavile su južnokorejska vojska i japanska obalna straža, prenosi Hina.

Riječ je o drugom lansiranju projektila u manje od sedmicu dana nakon što se čelnik ove izolirane države zauzeo za daljnji vojni napredak.

Čini se da je projektil pao izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), izvijestila je novinska agencija Kyodo, pozivajući se na vladine izvore u Tokiju.

Novogodišnji zavjet

Testiranje koje je izvela nuklearno naoružana Sjeverna Koreja podcrtalo je novogodišnji zavjet sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da će ojačati vojsku kako bi se suprotstavio nestabilnoj međunarodnoj situaciji u trenutku zaustavljenih pregovora s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Prošle sedmice, Sjeverna Koreja je saopćila da je ispalila “hipersonični projektil” koji je u srijedu uspješno pogodio metu.

Lansiranje u utorak uslijedilo je dan nakon što je misija Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, kojoj su se pridružili Francuska, Irska, Japan, Velika Britanija i Albanija, izdala zajedničku izjavu u kojoj osuđuje prošlosedmični test.

Takvo testiranje povećava rizik od pogrešne procjene i eskalacije i predstavlja značajnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield u priopćenju. Također pokazuju što Sjeverna Koreja može ponuditi klijentima i trgovcima ilegalnim oružjem diljem svijeta, dodala je.

Otvorena za razgovor

Južnokorejski vojni dužnosnici u petak su doveli u sumnju sposobnosti “hipersonične rakete” za koju je Sjeverna Koreja tvrdila da je probno ispaljena prošle sedmice, rekavši da se čini da predstavlja ograničen napredak u odnosu na postojeće balističke rakete Pjongjanga.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju sve balističke rakete i nuklearne pokuse Sjeverne Koreje i uvele su sankcije zbog programa.

Sjeverna Koreja tvrdi da je otvorena za razgovor, ali samo ako SAD i drugi odustanu od “neprijateljske politike” poput sankcija i vojnih vježbi.

Također tvrdi da su njezini raketni testovi i druge vojne aktivnosti za samoobranu i slične onima koje redovito poduzimaju druge nacije.

Izvor: Agencije