Iran: Bečki pregovori napreduju zahvaljujući naporima svih strana

Iran vodi pregovore u Beču s ciljem oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine o nuklearnom programu te zemlje sa stranama koje su još uvijek potpisnice tog sporazuma.

eheran u pregovorima insistira na tome da je prioritet ukidanje sankcija koje mu je Washington ponovo uveo (EPA)

Teheran je saopćio da je optimistična atmosfera u bečkim pregovorima o iranskom nuklearnom programu rezultat želje svih pregovaračkih strana da postignu “kredibilan i trajan” sporazum, dok je izraelski premijer Naftali Bennett izjavio da Tel Aviv neće biti vezan nikakvim nuklearnim sporazumom s Iranom i zadržat će slobodu djelovanja.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh izjavio je, na konferenciji za novinare, da je ono što se dešava u Beču “rezultat napora svih prisutnih strana da postignu kredibilan i trajan sporazum”. Objasnio je da je postignut dobar napredak u četiri pitanja o kojima se raspravlja, odnosno o ”ukidanju sankcija, nuklearnom pitanju, verifikaciji ukidanja sankcija i garancijama da neće doći do povlačenja iz nuklearnog sporazuma”.

Glasnogovornik je dodao da su “ostala druga važna pitanja o kojima se treba raspravljati vezano za nuklearni sporazum, ali smo postigli rezultate u nekoliko tačaka i napredovat ćemo dalje ako druge strane budu imale volje”. Istakao je da Teheran pregovara “realno, a ne optimistično ili pesimistično po pitanju pregovaračkog procesa.”

Iran vodi pregovore u Beču s ciljem oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine o nuklearnom programu te zemlje sa stranama koje su još uvijek potpisnice tog sporazuma (Francuska, Britanija, Rusija, Kina i Njemačka). Sjedinjene Američke Države (SAD), koje su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine, indirektno učestvuju u pregovorima.

Optimistične izjave

Tokom proteklih dana izjave članova pregovaračkih delegacija ukazivale su na određeni napredak, uz naglašavanje daljeg neslaganja među stranama po raznim pitanjima. Mikhail Ulyanov, ruski izaslanik u međunarodnim organizacijama u Beču, izjavio je prije nekoliko dana za medije da je atmosfera u pregovorima pozitivna i pragmatična. Pregovori napreduju, doduše ne brzim tempom, ali se kreću postepeno, kazao je.

Pregovori u Beču počeli su prošlog aprila, nakon što su bili obustavljeni na skoro pet mjeseci zbog iranskih predsjedničkih izbora koji su počeli u junu 2021., da bi potom bili nastavljeni krajem novembra.

Teheran u pregovorima insistira na tome da je prioritet ukidanje sankcija koje mu je Washington ponovo uveo nakon povlačenja iz sporazuma i dobijanje garancija da neće doći do ponovnog povlačenja SAD-a iz sporazuma.

S druge strane, SAD i evropske strane fokusiraju se to da se Iran mora vratiti potpunom poštivanju svojih obaveza prema sporazumu, od kojih je počeo odustajati 2019. godine, kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma.

Stav Izraela

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je pred Odborom za vanjske poslove i odbranu izraelskog Parlamenta (Knesset) u ponedjeljak da Tel Aviv nije strana u iranskom nuklearnom sporazumu i da nije vezan istim. Prema tome, “neće biti vezan ishodom nuklearnih pregovora s Iranom, i nastavit će da održava punu slobodu djelovanja bilo gdje i bilo kada bez ograničenja.”

Bennett je dodao: “Iran šalje prema nama svoje protivnike i svoje oružje. Danonoćno se nosimo s Iranom i njegovim posrednicima”, prenijela je izraelska državna televizija (IPBC). ”Radimo na tome da napravimo promjenu i usvojimo perspektivu kontinuirane ofanzive, a ne samo kontinuirane defanzive”, dodao je Bennett, bez iznošenja dodatnih detalja.

Izrael je pozvao svjetske sile da zadrže vojnu opciju protiv Irana kao kredibilnu, dok nastoje postići sporazum s tom državom.

Pojedini stručnjaci dovode u pitanje sposobnost Izraela da sam zaustavi, kako kaže, iranski pokušaj da nabavi nuklearno oružje, dok Iran poriče da nastoji nabaviti nuklearno oružje.

Izvor: Al Jazeera i agencije