Svrgnutoj čelnici Mijanmara četiri godine zatvora

Aung San Suu Kyi se sudi pred zatvorenim sudom i prijeti joj ukupna maksimalna zatvorska kazna od više od 100 godina zatvora.

Ova 76-godišnja dobitnica Nobelove nagrade je prije skoro godinu dana pritvorena nakon što je vojska preuzela kontrolu nad Mijanmarom (EPA)

Vojni sud u Mijanmaru proglasio je Aung San Suu Kyi, demokratski izabranu čelnicu koja je svrgnuta pučem prošlog februara, krivom po najmanje tri tačke optužnice i osudio je na četiri dodatne godine zatvora.

Mjere protiv COVID-a

Ova 76-godišnja dobitnica Nobelove nagrade je prije skoro godinu dana pritvorena nakon što je vojska preuzela kontrolu nad Mijanmarom i od tada je pokrenuto nekoliko sudskih postupaka, sa velikim brojem tačaka optužnice, za koje kritičari navode da su politički motivirani.

Osuđena je na dvije godine zatvora za posjedovanje voki-tokija bez dozvole, te još na dvije godine zbog kršenja mjera protiv korona virusa, navode izvori agencija.

Aung San Suu Kyi se sudi pred zatvorenim sudom i prijeti joj ukupna maksimalna zatvorska kazna od više od 100 godina zatvora.

Ona negira i odbacuje sve optužbe.

Posjeta premijera Kambodže

Prošlog mjeseca je osuđena za „poticanje“ i kršenje mjera protiv COVID-a i tada je dobila četiri godine zatvora, da bi kaznu prepolovio vođa vojnog udara Min Aung Hlaing što je prikazano kao pomilovanje.

U decembru je državna TV stanica objavila kako će kazna biti provedena u „trenutnom mjestu pritvora“ Suu Kyi, nije jasno gdje je trenutno ona pritvorena niti da li će isti pristup biti i u današnjem slučaju.

Presuda je uslijedila nakon posjete premijera Kambodže Hun Sena Mijanmaru koji se susreo sa Min Aung Hlaingom, a ljudi i organizacije iz Mijanmara su oštro kritizirali tu posjetu.

Izvor: Agencije