Yair Lapid otvorio izraelsku ambasadu u Bahreinu

Izrael i Bahrein su, uz posredstvo SAD-a, prošle godine potpisali sporazum o normalizaciji odnosa između te dvije zemlje.

Yaira Lapida je primio kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa (EPA)

Ministar vajskih poslova Izraela Yair Lapid otvorio je danas izraelsku ambasadu u prijestolnici Bahreina Manami i time učvrstio sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Lapida je primio kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa na dan kada je uspostavljena i prva direktna avionska linija između Maname i Tel Aviva.

Kralj je pohvalio sporazum o normalizaciji odnosa, označivši ga “historijskim dostignućem na putu ka pravednom i trajnom miru na Bliskom istoku”, javila je državna bahreinska novinska agencija, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Izraelska diplomatska delegacija potpisat će sa bahreinskim kolegama sporazume o daljem razvoju bilateralnih veza, uključujući ekonomske i sporazume o saradnji bolnica i vodnih kompanija.

Diplomatski odnosi sa četiri arapske zemlje

Ambasador Bahreina u Tel Avivu Khaled Al-Jalahma predao je 14. septembra akreditivno pismo izraelskom predsjedniku Isaacu Herzogu.

Bahrein je jedna od četiri arapske zemlje sa kojima je Izrael prošle godine dogovorio normalizaciju odnosa.

Šef izraelske diplomatije je već posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Maroko otkako je u junu postao ministar i otvorio diplomatske kancelarije u te dvije zemlje.

Uspostavljanje odnosa dogovoreno je i sa Sudanom.

 

Izvor: Agencije