Washington neće normalizirati odnose sa Sirijom

SAD ne planira ‘normalizirati ili nadograditi’ diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bashara al -Assada te ne potiču ni druge na to.

Jordan je u srijedu u potpunosti otvorio svoj glavni granični prelaz sa Sirijom (Reuters)

Sjedinjene Američke Države ne planiraju “normalizirati ili nadograditi” diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a ne potiču ni druge na to, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

Komentari su dati kao odgovor na Reutersovo pitanja o tome ohrabruje li Washington i podržava približavanje Jordana i Sirije nakon što je Aman u srijedu u potpunosti otvorio svoj glavni granični prelaz sa Sirijom, prenosi Hina.

Potez je imao za cilj potaknuti ekonomiju zemalja u teškoćama i pojačati poticaj arapskih država na reintegraciju Sirije nakon građanskog rata.

Sirija se bori da se ponovo vrati na tržište nakon dugogodišnjeg rata.

Sirija, koja za svoje ekonomske nedaće krivi zapadne sankcije, nada se da će joj poslovne veze s južnim susjedom pomoći da se oporavi od razornog rata i privuče prijeko potrebnu stranu valutu.

‘Zločini režima prema narodu Sirije’

“Cilj ovog poteza je poticanje trgovinske razmjene između dvije zemlje radi postizanja interesa svake strane”, rekla je jordanska ministrica industrije i trgovine Maha Al Ali.

Zvaničnici u Jordanu, bliskom savezniku SAD-a, i Libanu pozvali su Washington da ublaži sankcije Siriji radi olakšavanja trgovine.

Jordan, Liban, Sirija i Egipat, još jedan bliski saveznik SAD-a, ovog su mjeseca postigli dogovor da se egipatski prirodni plin šalje u Liban preko Sirije pomoću cjevovoda izgrađenog prije dvadesetak godina, u okviru projekta arapske saradnje.

“SAD neće normalizirati niti unaprijediti odnose sa Assadovim režimom niti potičemo druge da to učine, s obzirom na zločine koje je počinio Assadov režim nad sirijskim narodom”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

“Assad nije vratio legitimitet u našim očima i nema govora o tome da SAD normalizira odnose s njegovom vladom u ovom trenutku.”

Izvor: Agencije