Sanofi odustaje od mRNK vakcine protiv COVID-19

Odluka o prekidu kliničkog razvoja mRNK vakcine francuske farmaceutske kompanije donijeta je uprkos pozitivnim rezultatima prve i druge faze kliničkih ispitivanja.

Rezultati kliničkih istraživanja podstrek su da se mRNK tehnologija ubuduće koristi za izradu vakcina protiv gripe i drugih bolesti (EPA)

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi odustala je od planova o proizvodnji svoje vakcine protiv COVID-19 zasnovane na mRNK, zbog dominantne tržišne uloge korporativnog saveza BioNTecha/Pfizera i Moderne u borbi protiv pandemije, saopćeno je u utorak iz pariške uprave te kompanije.

Ova francuska farmaceutska grupa će se umjesto toga fokusirati na napore s britanskim partnerom GlaxoSmithKlineom da se na tržište izbaci konvencionalna vakcina protiv COVID-19 zasnovana na proteinima, koja se masovno testira, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pozitivni rezultati

Odluka o prekidu kliničkog razvoja mRNK vakcine Sanofija donijeta je uprkos pozitivnim rezultatima prve i druge faze kliničkih ispitivanja koja su u utorak objavljena i u kojima je potvrđeno da ova vakcina podstiče snažnu imunološku reakciju.

Iz Sanofija poručuju da su rezultati kliničkih istraživanja podstrek da se mRNK tehnologija ubuduće koristi za izradu vakcina protiv gripe i drugih bolesti.

Izvor: Agencije