Ubijeno petero Palestinaca u izraelskim racijama na Zapadnoj obali

Glasnogovornik palestinskog ministarstva rekao je da je tijela trojice Palestinaca iz Biddua zadržala izraelska vojska.

Stanovnici na mjestu gdje su izraelske snage ubile trojicu Palestinaca tokom racije, u Beit Ananu na okupiranoj Zapadnoj obali (Reuters)

Izraelska vojska ubila je petoricu Palestinca tokom noćnih racija u nedjelju u područjima Jenina i Jerusalema na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mohammad Hlayel, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravlja, potvrdio je Al Jazeeri ubistvo trojice Palestinaca iz sela Biddu, sjeverozapadno od Jerusalema, koje su njihove porodice identificirale kao Ahmada Zahrana, Mahmuda Hmaidana i Zakariya Badwana.

Izraelske okupacione snage ubile su i dva stanovnika sela Burqin, jugozapadno od grada Jenin, koji su identifikovani kao 22-godišnji Osama Soboh i 16 godišnji dječak Yousif Soboh.

Prema izraelskim medijima, dva izraelska vojnika su “ozbiljno povrijeđeni” tokom razmjene vatre, te su hospitalizovani.

Hlayel je potvrdio da je tijela trojice Palestinaca iz Biddua zadržala izraelska vojska, dok je četvrti, Osama Soboh, preminuo u bolnici Ibn Sina u Jeninu.

Mjesto na kojem su izraelske snage ubile trojicu Palestinaca tokom racije u Beit Ananu, u blizini Biddua, na okupiranoj Zapadnoj obali (Reuters)

 

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, Soboh je ubijen nakon što su izraelske snage upale u Burqin i opkolile jedan od domova, što je dovelo do pucnjave.

Zahran, Hmeidan i Badwanje su ubijeni tokom sukoba s izraelskom vojskom nakon što je izvršila raciju u gradu Beit Anan, u blizini Biddua.

Optužbe Palestinskoj upravi

Izraelski mediji objavili su da su vojne racije imale za cilj uhapsiti “operativce Hamasa”.

Prema Zahranovoj porodici, izraelske snage tjerale su ga sedmicama, uključujući i prethodne upade vojske u njihovu kuću, hapšenja i ispitivanja članova porodice, izvijestili su lokalni mediji.

Majka Ahmada Zahrana optužila je Palestinsku upravu (PA) da pomažu operaciji hapšenja izraelske vojske, rekavši da su snage PA nedavno izvršile i upad u njihovu kuću. “PA je ta koja je poslala Izraelce k nama”, rekla je ona lokalnim medijima.

Racije i hapšenja su takođe prijavljeni u jeninskim selima Kufrdan i Ya’bad.

Palestinski muzej u gradu Birzeit u blizini Ramale potvrdio je Al Jazeeri da je Zakariya Badwan bio njihov stalni zaposlenik.

Dok su izraelske vojne operacije u gradovima i selima Zapadne obale gotovo svakodnevna realnost, u posljednjih nekoliko mjeseci, vojne racije u regiji Jenina naišle su na otpor palestinskog stanovništva.

Prošlog mjeseca, izraelska vojska ubila je četiri Palestinca u izbjegličkom kampu Jenin tokom operacije koja je dovela do oružanog sukoba.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO