WHO za saradnju s talibanima zbog afganistanskog naroda

Svjetska zdravstvena organizacija poziva međunarodne donatore da se ponovo posvete finansiranju afganistanskog zdravstvenog projekta, kao što su to radili dva desetljeća.

WHO poziva međunarodne donatore da se brzo ponovo posvete finansiranju afganistanskog zdravstvenog projekta (EPA)

Nakon ovosedmičnog putovanja u Afganistan, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji se susreo s vodstvom talibana u Kabulu, rekao je da je saradnja s novim vodstvom od suštinskog značaja za afganistanski narod.

“Osim ako se ne poduzmu hitne mjere, samo je pitanje vremena kada ćemo se suočiti s humanitarnom katastrofom u Afganistanu”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, afganistanski zdravstveni sistem je na rubu kolapsa i ako se hitno ne poduzmu mjere, zemlja će se suočiti s humanitarnom katastrofom, prenosi Anadolija.

“Kolaps u zdravstvenim uslugama utječe na dostupnost osnovne i neophodne zdravstvene zaštite, kao i na hitne mjere, iskorjenjivanje dječje paralize i napore u vakcinaciji protiv COVID-19”, rekao je on.

Otvoriti srednje škole za djevojčice

Čelnik WHO-a se sastao s članovima talibanskog vodstva, uključujući privremenog premijera, i partnerima Ujedinjenih naroda, zdravstvenim radnicima i pacijentima te osobljem iz zdravstvene organizacije.

U razgovorima s talibanskim vodstvom, WHO je ponudio podršku i ubrzao proces ponovnog otvaranja srednjih škola za djevojčice, u partnerstvu s drugim agencijama UN-a.

“Obrazovanje djevojčica ključno je za zaštitu i promoviranje zdravlja stanovništva, ali i za izgradnju afganistanske zdravstvene radne snage u budućnosti”, rekao je Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, fokus WHO-a je da podrži i održi “projekt Sehatmandi”, okosnicu afganistanskog zdravstvenog sistema, pružajući njegu milionima ljudi kroz 2.300 zdravstvenih ustanova, uključujući udaljena područja.

Međutim, zbog pauze u finansiranju velikih donatora, samo 17 posto ovih ustanova je potpuno funkcionalno, a dvije trećine ima zalihe esencijalnih lijekova.

WHO poziva međunarodne donatore da se brzo ponovo posvete finansiranju afganistanskog zdravstvenog projekta, kao što su to radili gotovo dva desetljeća.

Poboljšati zdravlje svih Afganistanaca

“Kao što znate, Afganistan je, također, jedna od dvije zemlje u svijetu u kojima je dječja paraliza i dalje endemična. Do sada je ove godine zabilježen samo jedan slučaj divljeg poliovirusa, u poređenju s 56 u 2020. godini”, napomenuo je Ghebreyesus.

WHO i partneri spremni su početi kampanju vakcinacije cijele zemlje od poliomijelitisa (dječija paraliza) i uključiti vakcinaciju protiv ospica i COVID-19 u integriranu kampanju.

“Ponavljamo dugoročnu posvećenost WHO-a poboljšanju zdravlja svih Afganistanaca i podsjećamo sve zainteresirane strane na naše kolektivne obaveze danas i u mjesecima i godinama pred nama”, rekao je čelnik WHO-a.

Izvor: Agencije