Američki izaslanik za Haiti podnio ostavku zbog protjerivanja migranata

Specijalni izaslanik SAD-a za Haiti podnio je ostavku iz protesta zbog ‘nehumanih’ i masovnih vraćanja migranata u zemlju pogođenu građanskim sukobima i prirodnim katastrofama.

Ljutnja demokrata i aktivista je podstaknuta slikama agenata granične patrole na konjima kako koriste agresivnu taktiku prema migrantima. (AFP)

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Haiti podnio je ostavku iz protesta zbog “nehumanih” i masovnih vraćanja migranata u zemlju pogođenu građanskim sukobima i prirodnim katastrofama, javili su u četvrtak američki zvaničnici.

Daniel Foote imenovan je na to mjesto tek u julu poslije ubistva predsjednika Haitija, prenosi Beta.

Čak i prije protjerivanja migranata iz malog pograničnog grada Del Rio u američkoj državi Teksas, američki diplomata je pokazivao frustraciju, po njegovom mišljenju, sa sporim djelovanjem Washingtona u naporima da se poboljšaju uvjeti na Haitiju.

Foote je napisao državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu da odmah napušta svoje mjesto sa “dubokim razočaranjem i izvinjenjem onima koji traže ključne promjene”.

“Ne želim da budem povezan sa nehumanon, kontraproduktivnom odlukom SAD-a da deportira hiljade haićanskih izbjeglica i ilegalnih migranata nazad u Haiti, zemlji gdje su američki zvaničnici ograničeni na sigurne komplekse zbog opasnosti od naoružanih bandi u svakodnevnom životu”, napisao je Foote.

On je rekao da je pristup američke politike prema Haitiju duboko pogrešan i da su njegove preporuke ignorirane i odbačene, ili redigirane da prikažu nešto što on nije rekao.

Blokada granice

Hiljade izbjeglica iz Haitija napravile su kamp u izoliranom teksaškom mjestu. Sjedinjene Američke Države su pokušale da blokiraju tu granicu i počeli avionima da vraćaju u Haiti neke od izbjeglica.

Broj ljudi u kampu sa izbjeglicama znatno se smanjio od subote kada je prešao 14.000. Mnogi su protjerani, a mnogi pušteni u SAD s uputstvima da se prijave imigracijskim vlastima.

Bijela kuća suočena je sa osudama obje stranke, i demokrata i republikanaca. Demokrate i mnoge grupe za imigraciju naveli su da se naporima da se protjeraju hiljade Haićana bez šanse da traže azil krše američki principi. Njihova ljutnja zbog tih postupaka dodatno je podstaknuta slikama agenata granične patrole na konjima kako koriste agresivnu taktiku prema migrantima.

Letovi za deportaciju izbjeglica nazad u Haiti počeli su u subotu i do kraja dana u utorak bilo ih je 10, prema navodima haićanskih zvaničnika.

Američki zvaničnici rekli su da će povećati broj letova na sedam dnevno, što će značiti jedno od najobimnijih protjerivanja iz SAD-a u posljednjih više decenija.

Izvor: Agencije