Sud EU-a kaznio Poljsku s 500.000 eura dnevno zbog rudnika lignita

Poljska mora da plaća Evropskoj komisiji 500.000 eura dnevno jer ne poštuje raniju odluku suda EU-a da zaustavi eksploataciju rudnika lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom.

Poljska, koja ovisi o ugljenu, u svađi je po pitanju rudnika u Turowu s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu (EPA)

Sud Evropske unije naložio je u ponedjeljak Poljskoj da plaća Evropskoj komisiji 500.000 eura dnevno jer ne poštuje raniju odluku suda da zaustavi eksploataciju rudnika lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom.

Poljska, koja ovisi o ugljenu, u svađi je po tom pitanju s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu, prenosi Hina.

Odluku je potpisala potpredsjednica Suda Rosario Silva de Lapuerta, koja je odbacila prigovor Poljske i odredila kaznu od 500.000 eura dnevno počevši od dana službene objave pa sve dok ne ispuni raniji nalog Suda o obustavi eksploatacije toga rudnika.

Konačnu presudu u ovom predmetu koji je pokrenula Češka protiv Poljske bit će donesena kasnije. Ova odluka je privremena i ni na koji način ne prejuducira kasniju odluku Suda, navodi se u saopćenju Suda EU-a, čije je sjedište u Luksemburgu.

Nastavak rada

Poljska vlada je poručila da će površinski kop rudnika u gradu Turowu nastaviti da radi uprkos odluci Vrhovnog suda EU-a.

“Kazna koju je odredio Sud pravde EU-a (CJEU) nije proporcionalna situaciji i nema opravdanje u činjenicama”, navela je poljska vlada, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iz Varšave dodaju da ovakva odluka suda u Luksemburgu “podriva proces postizanja rješenja”.

Poljske vlasti odobrile su 1994. godine koncesiju na korištenje toga rudnika do 30. aprila 2020. godine.

Prema poljskom zakonu iz 2008. godine,  valjanost koncesije za eksploataciju lignita može se produžiti jednom u razdoblju od šest godina bez procjene utjecaja na okoliš.

Nakon zahtjeva korisnika koncesije za produženjem koncesije, poljske su vlasti odobrile produženje eksploatacije do 2026. godine.

Češka vlada se nakon toga žalila Evropskoj komisiji tvrdeći da eksploatacija toga rudnika nanosi štetu za okoliš u tom pograničnom području i da se odlukom o produženju koncesije krše zakoni EU-a. Češka se također obratila i Sudu EU-a tražeći da odredi  kaznu Poljskoj od pet miliona eura dnevno sve do zatvaranja rudnika.

Sud je u ponedjeljak prihvatio taj zahtjev ali je odredio znatno manji iznos kazne.

Izvor: Agencije