Pariz otkazao susret s britanskim ministrom zbog spornih podmornica

Australija je otkazala kupnju podmornica od Francuske, odlučivši se za sporazum s Washingtonom i Londonom, što je stvorilo diplomatsku krizu.

Australski i francuski čelnici razgovaraju o modelima podmornica u decembru 2016. godine (EPA)

Francuska je otkazala susret ministrice odbrane Florence Parly s britanskim kolegom Benom Wallaceom, koji se trebao održati naredne sedmice, nakon što je Australija otkazala unosni ugovor o nabavi podmornica od Francuske, odlučivši se za sporazum s Washingtonom i Londonom, kazala su dva izvora za Reuters.

Parly je donijela odluku o otkazivanju bilateralnog sastanka s britanskim ministrom odbrane Wallaceom, kažu Reutersovi izvori koji potvrđuju prethodne navode Guardiana da je susret otkazan.

Otkazivanje ugovora vrijednog više milijardi dolara o nabavci podmornica, koji je potpisan 2016, stvorilo je diplomatsku krizu, a Pariz je opozvao ambasadore iz Washingtona i Canberre.

Negodovanje Francuske

Francuska tvrdi da je saveznici nisu konsultirali, dok Australija tvrdi da je jasno nekoliko mjeseci izražavala svoju zabrinutost ugovorom, piše Hina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden telefonski će razgovarati u narednim danima o krizi, kazao je u nedjelju glasnogovornik francuske vlade.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja odbrambene saradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom kompanijom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao.

Australija je naknadno saopćila da će razmotriti opciju iznajmljivanja ili kupovine podmornica od SAD-a ili Velike Britanije dok se bude gradila njena flota podmornica na nuklearni pogon, izjavio je australski ministar odbrane Peter Dutton.

‘Ne možete kupiti podmornicu sa police’

Podmornice neće, kako se očekuje, biti spremne do kraja 2030. godine.

Upitan da li će Vlada u međuvremenu razmotriti zakup ili kupovinu postojećih podmornica od SAD-a ili Britanije, Dutton je rekao: “Kratak odgovor je – da.”

Prema njegovim riječima, razgovori će biti održani u narednih 12 do 18 mjeseci.

“Priča da možete kupiti podmornicu na nuklearni pogon sa police, naravno, jednostavno nije tačna i mislim da većina ljudi to shvata”, istakao je Dutton.

Izvor: Agencije