Seul razvija balističku raketu nosivosti do tri tone

Raketa sa značajno ojačanom destruktivnom snagom i dometom od 350 do 400 kilometara može nositi bojevu municiju a dizajnirana je da uništi podzemne objekte.

Razvit ćemo jače i preciznije rakete, s dužim dometom, kako bismo očuvali mir i sigurnost na Korejskom poluotoku, poručio je Seul (EPA - Ilustracija)

Južna Koreja je u završnoj fazi razvoja balističke rakete koja može nositi bojevu glavu težine od tri tone, javila je državna agencija Yonhap.

Ministarstvo odbrane navelo je u planu za period od 2022. do 2026. godine da će razviti nove rakete sa “značajno ojačanom destruktivnom snagom”, da će unaprijediti proturaketne sisteme i rasporediti nove presretače dugodometne artiljerijske paljbe, prenosi Tanjug.

“Razvit ćemo jače i preciznije rakete, s dužim dometom, kako bismo očuvali mir i sigurnost na Korejskom poluotoku”, piše u saopćenju Ministarstva odbrane.

Uništenje podzemnih objekata

Yonhap izvještava, pozivajući se na neimenovane izvore, da je među novim oružjem raketa s dometom od 350 do 400 kilometara, može nositi bojevu municiju težine do tri tone, a dizajnirana je da uništi podzemne objekte kao što su oni za koje se vjeruje da Sjeverna Koreja u njima čuva nuklearno oružne.

Ta raketa bi bila posljednja u trci naoružanja konvencionalnim raketama između dvije Koreje, nakon što su se Seul i Washington usaglasili da ove godine ukinu bilateralna ograničenja za razvoj projektila na Sjeveru, prenosi Reuters.

Južna Koreja je prošle godine objavila da bi nova raketa kratkog dometa Hiunmo-4 (SRBM), koja je najveći južnokorejski projektil, mogla nositi bojevu glavu od dvije tone, dok je u martu Sjeverna Koreja testirala SRBM, za koju je saopćila da ima nosivost od 2,5 tona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO