Kongo: Poginula četiri civila, oteto više desetina ljudi

Četvoro civila je poginulo, a desetine su otete u napadu iz zasjede u istočnom dijelu Konga.

Vlada Konga je početkom maja proglasila vanredno stanje u Sjevernom Kivuu i u Ituri, u pokušaju da stane na put velikom porastu nasilja, ali uprkos tome napadi ADF se nastavljaju (EPA)

Četvoro civila je poginulo, a desetine su otete u napadu iz zasjede u istočnom dijelu Konga, saopštila je u četvrtak vlada te zemlje.

Naoružani pobunjenici iz grupe iz Ugande Ujedinjene demokratske snage (ADF) postavili su u srijedu zasjedu jednom konvoju i zapalili 16 vozila u provinciji Ituri i oteli više desetina osoba, prenosi Tanjug.

Vojska Konga oslobodila je više od 50 kidnapiranih, a u toku je operacija oslobađanja ostalih talaca, objavilo je Ministarstvo komunikacija na Twitteru.

Ministarstvo nije preciziralo koliko je ljudi još u zatočeništvu, prenosi Reuters.

Prethodno je lokalni zvaničnik rekao da se strahuje da je oteto gotovo 80 osoba.

Vanredno stanje

Vlada Konga je početkom maja proglasila vanredno stanje u Sjevernom Kivuu i u Ituri, u pokušaju da stane na put velikom porastu nasilja, ali uprkos tome napadi ADF se nastavljaju.

Prema izvještaju agencije za mapiranje krize u istočnom Kongu (KST), broj ubijenih civila se dodatno povećao od kako je pojačan broj vojnika.

Grupa Islamska država Irak i Levant je preuzela odgovornost za brojne napade za koje je krivica bila pripisivana ADF-u, iako eksperti Ujedinjenih naroda nemaju opipljive dokaze o tome da ISIL kontrolira operacije ADF-a, navodi Reuters.

Izvor: Agencije