Stotinu afganistanskih novinara traži međunarodnu pomoć

Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi (EPA - Ilustracija)

Više od 100 afganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u Afganistanu.

Trenutno je najvažnije ishoditi sigurnosne garancije, posebno za novinarke, saopćila je skupina u anonimnom apelu putem Reportera bez granica (RSF), prenosi Hina, pozivajući se na AP.

Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari.

Potrebna hitna i konkretna pomoć

Apel naslovljen “Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka” potpisala je etnički i politički raznolika skupina od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, saopćio je RSF.

Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se skrivaju, a 10 ih je u egzilu.

Svi su željeli ostati anonimni, zbog straha od odmazde prema njima ili članovima porodica.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi.

Također, traže privremenu diplomatsku, konzularnu i finansijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara.

RSF je pozdravio obećanje njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova da će primiti 2.600 Afganistanaca koji trebaju posebnu zaštitu, kao i njihove porodice.

‘Mračno razdoblje prve vladavine’

Njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova RFS je uručio listu s imenima više od 152 novinara koji su u Afganistanu izloženi velikom riziku po život.

Među njima je desetak novinarki.

“Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, niti u Kabulu, niti u pokrajinama. Postoji prijetnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana”, rekao je izvršni direktor RSF-a Christian Mihr.

Izvor: Agencije

Povezane

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je talibanske vlasti da uspostave inkluzivnu vladu, u kojoj će biti žene i u kojoj će se poštovati ljudska prava.

Published On 18 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO