Sjeverna Koreja proširuje nuklearna postrojenja

Snimci satelita Maxsar od 1. do 14. septembra pokazuju napredak u izgradnji objekta u oblasti koja se nalazi pored postrojenja za obogaćivanje uranija u Yongbyonu.

Američki i južnokorejski stručnjaci spekuliraju da Pjongjang tajno vodi više drugih postrojenja za obogaćivanje uranija (EPA - Ilustracija)

Nedavni satelitski snimci pokazuju da Sjeverna Koreja proširuje postrojenje za obogaćivanje uranija u svom glavnom nuklearnom kompleksu Yongbyon, što je znak da namjerava povećati proizvodnju naoružanja, poručuju stručnjaci.

Ova ocjena dolazi nakon što je Sjeverna Koreja nedavno podigla napetosti u regiji s vršenjem prvih raketnih proba u posljednjih šest mjeseci, u okolnostima kada pregovori sa SAD-om o nuklearnom razoružanju miruju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Proširenje postrojenja za obogaćivanje [uranija] vjerovatno ukazuje na to da Sjeverna Koreja planira povećati proizvodnju uranija za oružje na lokaciji Yongbyon za čak 25 posto”, navodi se u izvještaju Jeffrey Lewisa i još dva stručnjaka sa Middlebury Instituta za međunarodne studije u američkom Monterey.

Kako je saopćeno, snimci satelita Maxsar od 1. do 14. septembra pokazuju napredak u izgradnji objekta u oblasti koja se nalazi pored postrojenja za obogaćivanje uranija u Yongbyonu.

‘Pjongjang već proizveo 60 nuklearnih oružja’

“Nova površina je otprilike 1.000 kvadratnih metara, dovoljno prostora za smještaj 1.000 dodatnih centrifuga, čime bi se kapacitet fabrike za proizvodnju visoko obogaćenog uranija povećao za 25 posto”, navodi se u izvještaju.

Nuklearno oružje može se proizvoditi ili visoko obogaćenim uranijem ili plutonijem, a Sjeverna Koreja ima postrojenja za proizvodnju oba u Yongbyonu.

Tokom samita s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom početkom 2019. godine, sjevernokorejski lider Kim Jong-un ponudio je da se demontira cijeli ovaj kompleks ako bi se ukinule sankcije koje je Washington uveo njegovoj zemlji, ali je SAD odbacio ovaj predlog, koji smatra za ograničen korak denuklearizacije.

Američki i južnokorejski stručnjaci spekuliraju da Sjeverna Koreja tajno vodi više drugih postrojenja za obogaćivanje uranija, a 2018. godine je visoki južnokorejski zvaničnik rekao kako se procjenjuje da je Pjongjang već proizveo do 60 nuklearnih oružja.

Izvor: Agencije