Kina želi pristup savezu transpacifičkog parterstva

Ministar trgovine predao je kineski zahtjev za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini u formi pisma novozelandskom ministru trgovine.

CPTPP je 2018. godine potpisalo 11 zemalja (EPA)

Nastojeći da ojača svoj trgovinski utjecaj, Kina, druga najveća svjetska ekonomija, podnijela je zahtjev da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP).

Ministar trgovine Wang Wentao predao je kineski zahtjev za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini u formi pisma novozelandskom ministru trgovine Damienu O'Connoru, saopćilo je kinesko Ministarstvo trgovine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

CPTPP je 2018. godine potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan i Novi Zeland.

Ovaj sporazum je ranije bio poznat pod nazivom Transpacifičko partnerstvo (TPP) i smatran je važnom ekonomskom protivtežom kineskom regionalnom utjecaju.

Izjašnjavanje članica CPTPP-a

Japan, koji predsjedava CPTPP-om ove godine, saopćio je da će konsultirati sve zemlje članice da se izjasne o zahtjevu Kine, ali nije rekao u kojem roku će se to dogoditi.

“Japan smatra da je potrebno utvrditi da li je Kina, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje TE-11, spremna ispuniti izuzetno visoke standarde naše organizacije”, izjavio je japanski ministar ekonomije Yasutoshi Nishimura.

TPP je bio ključan savez za strateški zaokret bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame prema Aziji, ali je njegov nasljednik Donald Trump povukao SAD iz tog sporazuma 2017. godine.

Pristupanje CPTPP-u bio bi veliki podsticaj za Kinu, nakon prošlogodišnjeg pristupanja Sporazumu o slobodnoj trgovini 15-članog Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO