Tihanovska: Francuska da pomogne riješiti bjelorusku krizu

Čelnica bjeloruske pozicije navela kako je spremna razgovarati o tome sa francuskim liderom Emmanuelom Macronom.

Tihanovska: Bjelorusima je potrebna nova energija za napredak (EPA)

Liderka bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je u srijedu Francusku da iskoristi svoj uticaj i pomogne u rješavanju političke krize u Bjelorusiji, navodeći da je spremna na razgovor sa predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Bjelorusima je potrebna nova energija za napredak. Pozivam Francusku i predsjednika Macrona da odlučno djeluju u potrazi za rješenjem bjeloruske krize“, rekla je Tihanovska novinarima u Parizu.

Dodala je kako nije predviđen sastanak sa francuskim predsjednikom ali da je do subote u Parizu, navodeći da je spremna na razgovor.

Susret u Viljnusu

Tihanovska će se tokom boravka u Francuskoj sastati sa šefom diplomatije Jean-Yvesom Le Drianom, predsjednikom Senata Gerardom Larcherom i gradonačelnicom Pariza Anom Hidalgo.

Macron je bio prvi visoki zapadni zvaničnik koji se sastao sa Tihanovskom u septembru 2020. godine u Viljnusu, mjesec dana poslije predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, koje osporova opozicija.

Izvor: Agencije

Povezane

Početkom ove godine, u svjetskoj IT zajednici počele su da se pojavljuju informacije o izuzetno sposobnoj grupi hakera-aktivista.

Published On 02 Sep 2021

Marija Kolesnikova i još jedan istaknuti opozicijski političar, Maksim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protivzakoniti pokušaj preuzimanja vlasti.

Published On 06 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO