Francuska optužuje Bidena da joj je ‘zabio nož u leđa’

Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno, rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Jean-Yves Le Drian: Ljut sam i ogorčen (EPA)

Francuska je u četvrtak optužila američkog predsjednika Joea Bidena da joj je “zabio nož u leđa” i da se ponaša poput svojeg prethodnika Donalda Trumpa, nakon što je Pariz istisnut iz unosnog odbrambenog ugovora o kupovini podmornica koji je potpisao s Australijom.

SAD, Velika Britanija i Australija kazali su da će osnovati sigurnosno partnerstvo za indo-pacifičku regiju, koje će omogućiti Australiji da nabavi američke nuklearne podmornice i raskine ugovor s Francuskom o kupovini podmornica za 40 milijardi dolara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za radiostanicu Franceinfo.

‘To se ne radi saveznicima’

“Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima.”

Godine 2016. Australija je odabrala francuskog brodograditelja Naval Group za izgradnju nove podmorničke flote u vrijednosti od 40 milijardi dolara, koja će zamijeniti više od dva desetljeća staru podmornicu “Collins”.

Prije dvije sedmice su australski ministri odbrane i vanjskih poslova ponovo potvrdili dogovor s Francuskom, čiji je predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je višedecenijsku saradnju dviju zemalja prilikom sastanka s australskim premijerom Scottom Morrisonom u junu.

“To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno”, rekao je Le Drian.

“Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak uporediv s Trafalgarom”, ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Instituta za strateška istraživanja, na Twitteru.

‘Peking će imati koristi’

To je napisao upoređujući ovaj potez s porazom francuske mornarice 1805. godine u bitki kod Trafalgara, nakon čega je Velika Britanija postala dominanta pomorska sila.

Dodao je da će to “zakomplicirati transatlantsku saradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi.”

Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje “ključan partner u indo-pacifičkoj zoni”.

Morrison je saopćio da se Australija raduje nastavku “bliske i pozitivne” saradnje s Francuskom.

“Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji”, kazao je.

Bijela kuća: Francuska bila upozorena

Francuska i SAD imale su kontaktne na visokom nivou prije najave novog saveza između Washingtona, Canberre i Londona, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće, dok Francuska te kontakte demantira, prenosi Hina.

“Visoki dužnosnici američke administracije su bili u kontaktu s francuskim kolegama kako bi razgovarali o +AUKUS-u+ (ime novog partnerstva) i prije objave”, naglasio je dužnosnik Bijele kuće.

“Nismo bili informirani o tom projektu prije nego su se prve informacije pojavile u američkim i australskim medijima, nekoliko sati prije službene objave američkog predsjednika Joea Bidena”, rekao je glasnogovornik francuske ambasade u Washingtonu Pascal Confavreux.

Borrell: EU mora da razvija svoje odbrambene strategije

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell rekao je da novi američki pakt sa Australijom i Britanijom pokazuje da Evropska unija mora da razvija vlastite odbrambene i sigurnosne strategije, posebno u Indo-Pacifiku.

On je rekao da nije konsultovan oko dogovora Washingtona i Londona da pomognu Kanberi u izgradnji flote podmornica na nuklearni pogon, čime je otkazan ranije sklopljeni ugovor sa Francuskom o isporuci konvencionalnih podmornica, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Visoki predstavnik EU je naglasio da razumije razočaranje Francuske i da Unija mora, poput drugih, da razvija vlastite planove, a predstavio je i novu strategiju EU za Indo-pacifički region i govorio o “strateškoj autonomiji” za koju se zalaže i francuski predsjednik Emannuel Macron.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO