Australija gradi osam nuklearnih podmornica u sklopu novog indo-pacifičkog saveza

Australija će izgraditi osam podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva sa SAD-om i Britanijom za koje analitičari kažu da će vjerovatno razljutiti Kinu.

Australija će biti tek druga država nakon Britanije 1958. koja će dobiti pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji za izgradnju podmornica na nuklearni pogon (EPA - Ilustracija)

Australija će izgraditi osam podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom za koje analitičari kažu da će vjerovatno razljutiti Kinu, koja će savez smatrati pokušajem da je se obuzda.

Australija će biti tek druga država nakon Britanije 1958. koja će dobiti pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, prenosi Hina.

“Naš svijet postaje složeniji, posebno ovdje u našoj regiji, Indo-Pacifiku”, rekao je premijer Scott Morrison.

“Kako bismo odgovorili na ove izazove, kako bismo pomogli u pružanju sigurnosti i stabilnosti koja je potrebna našoj regiji, sada moramo podići naše partnerstvo na novu razinu.”

Najavljujući novu sigurnosnu grupu u srijedu, čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Britanije nisu spomenuli Kinu, ali Washington i njegovi saveznici nastoje se oduprijeti rastućoj moći i utjecaju, posebice vojnom nagomilavanju, pritiscima na Tajvan i razmještajima u osporavanom Južnom kineskom moru.

Kineska ambasada u SAD-u saopćila je kako zemlje “ne bi trebale graditi blokove isključenja koji ciljaju ili štete interesima trećih strana”.

“Konkretno, trebali bi se otresti hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda”, kaže se.

Stav Pekinga

Trostrani savez, uključujući pristup američkoj tehnologiji nuklearnih podmornica, u Pekingu će se smatrati prijetnjom, rekao je stariji saradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude.

“Kina će današnje najave vidjeti kao daljnji dokaz jačanja koalicije za uravnoteženje njenih snaga. Protivit će se, ali njezino vlastito asertivno i beskompromisno ponašanje potiče ta nova usklađivanja.”

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozdravila je usredotočenost na Indo-Pacifik, ali je rekla da nove australske podmornice na nuklearni pogon neće biti dopuštene u njezinim teritorijalnim vodama prema dugogodišnjoj politici bez nuklearnog oružja.

“Drago mi je vidjeti da su naši partneri s kojima blisko sarađujemo okrenuti prema našoj regiji. To je sporna regija i drugi mogu odigrati ulogu u privlačenju interesa za našu regiju”, rekao je Ardern na konferenciji za novinare.

Morrison je rekao da će Australija odustati od 40 milijardi dolara vrijednog sporazuma s Francuskom o razvoju konvencionalnih podmornica kako bi se fokusirala na saradnju s SAD-om i Britanijom na izgradnji nuklearnih podmornica. One neće biti naoružane nuklearnim oružjem.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO