Svjedočenja zatvorenika iz ‘Tunela slobode’: Hodao sam po zemlji

Zatvorenik Al-Zubaidi tučen i zlostavljan tokom hapšenja zajedno sa zatvorenikom Mohammadom al-Aridahom, te su mu tom prilikom slomljeni vilica i dva rebra.

Advokati koje je imenovala Komisija za pitanja zatvorenika u ovom slučaju uspjeli su posjetiti zatvorenike i razgovarati s njima o zlostavljanju kojem su izloženi nakon povratka u zatvor (EPA)

U srijedu su otkriveni pojedini detalji o onome što su proživjeli palestinski zatvorenici koji su pobjegli iz zatvora Gilboa, kao i okolnosti ponovnog hapšenja njih četvorice. Advokati koje je imenovala Komisija za pitanja zatvorenika u ovom slučaju uspjeli su posjetiti zatvorenike i razgovarati s njima o zlostavljanju kojem su izloženi nakon povratka u zatvor.

Komisija za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika povezana s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom navela je u saopćenju da je advokat Avigdor Feldman uspio juče popodne “posjetiti zatvorenika Zakariu al-Zubaidija u zatvoru Jalamah”.

“Ustanovljeno je da je zatvorenik Al-Zubaidi tučen i zlostavljan tokom hapšenja zajedno sa zatvorenikom Mohammadom al-Aridahom, te kako su mu tom prilikom slomljena vilica i dva rebra” dodaje se u saopćenju. “Prebačen je u izraelsku bolnicu gdje je dobio samo lijekove protiv bolova nakon uhićenja.”

Feldman je prenio riječi 45-godišnjeg Al-Zubaidija, koji je u zatvoru od 2019. godine, da “tokom četiri dana provedena na slobodi, nismo tražili pomoć od bilo koga, zbog brige da se naš narod na okupiranim teritorijima ne suoči s bilo kakvim posljedicama ili kaznama Izraela”.

“Nisu pili vodu tokom boravka na slobodi, a jeli su samo voće koje su pronalazili u voćnjacima, poput oponucije, smokve i drugih”, nastavio je advokat.

Feldman je rekao da Al-Zubaidi nije učestvovao u kopanju tunela. U sobu zatvorenika koji su pobjegli došao je dan prije nego što su izašli kroz tunel, čije je kopanje potrajalo oko godinu dana.

Šestorica zatvorenika, Mahmoud al-Aridah, Yaqoub Qadri, Mohammad al-Aridah, Ayham Kamamji i Munadil Nafiat (iz pokreta Islamski džihad) zajedno sa Zakarijom al-Zubaidijem (iz Brigade mučenika Al-Aqse povezane s Fatahom) uspjeli su 6. septembra pobjeći iz strogo čuvanog zatvora Gilboa na području Beisana kroz tunel koji su iskopali, u akciji koja je postala poznata kao “Tunel slobode”.

Četvorica njih su ponovo uhapšena u blizini Nazareta prošlog petka i subote, a izraelske snage su nastavile potragu za Munadilom Nafiatom i Ayhamom Kamamjijem.

Od tunela do Naure

U saopćenju Komisije za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika, čiji se advokat Ruslan Mahajneh juče poslije ponoći uspio sresti sa Mahmoudom al-Aridahom, koji je nazvan mozgom operacije, navodi se da su on i njegovi drugovi počeli kopati tunel u decembru prošle godine.

“Tokom operacije bijega imali smo mali radio i pratili smo šta se događa vani”, rekao je Mahmoud al-Aridah (46), koji je u zatvoru od 1996. godine, a osuđen je na doživotni zatvor.

“Nas šestorica zatvorenika smo bili zajedno dok nismo stigli u selo Naura (unutar Zelene linije). Ušli smo u džamiju, a odatle smo se razišli po dvojica… Pokušali smo ući na područje Zapadne obale, no bila su jaka sigurnosna pojačanja i ograničenja”, kazao je.

Dodao je: “Slučajno smo uhvaćeni (on i njegov pratilac Yaqub Qadri). Nije nas prijavio niko iz Nazareta. Dok je policijska patrola prolazila, ugledali su nas, zaustavili se i onda uhapsili.”

Izraelske vlasti tvrde da su četvorica zatvorenika uhapšena nakon dojava građana o njihovoj lokaciji.

“Poručujem svojoj majci da sam dobro, dobrog sam raspoloženja i pozdravljam svoju sestru u Gazi”, rekao je Mahmoud al-Aridah, opisujući operaciju kao “veliko postignuće”.

Zlostavljanje i uskraćivanje sna

Advokat Khaled Mahajneh posjetio je juče poslije ponoći zatvorenika Mohammeda al-Aridaha. Advokat kaže da mu je Mohammed rekao da je bio tučen i mučen, a otkako je priveden, dozvolili su mu da spava svega 10 sati. Također je rekao da mu je uskraćena hrana, i da ga okupatori trenutno drže u uskoj ćeliji pod strogim nadzorom.

Mahajneh je prenio riječi i 39-godišnjeg Mohammeda al-Aridaha, koji je u zatvoru od 2002. godine i osuđen je na doživotni zatvor. Kazao je kako je hapšenje njega i kolege Zakarije al-Zubaidija bila “slučajnost”.

Dodao je: “Kad se potraga okupacijskih snaga na kraju približila skrovištu Mohammeda al-Aridaha i Zakarije al-Zubaidija, pronađeni su slučajno kada je jedan od pripadnika okupacijskih snaga pružio ruke i uhvatio Mohammeda.”

Advokati Ruslan i Khaled Mahajneh, iz grada Umm al-Fahma, razgovarali su s Al Jazeerom, nakon što su se u zatvoru Al-Jalamah u blizini Haife sastali s dva zatvorenika Mahmoudom i Mohammadom al-Aridahom. Njih dvojica su potvrdili da su zatvorenici dobrog raspoloženja, te kako su uvjereni u to da će u budućnosti doći do slobode i izaći iz izraelskih zatvora.

Ovo je bio prvi sastanak s advokatima od ponovnog uhićenja zatvorenika. Ruslan i Khaled su uspjeli poništiti naredbu kojom se zatvorenicima uskraćuju posjete, nakon što su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu Izraela na odluku Centralnog suda da se advokatima zabrani sastanak sa zatvorenicima u skladu s preporukom sigurnosne službe Shin Bet.

Advokat Ruslan Mahajneh je pojasnio da je vrlo važno sastati se sa zatvorenicima odmah nakon njihovog uhićenja i ne čekati da istekne zabrana, koja bi mogla potrajati sve do kraja septembra zbog jevrejskih praznika. To smo osujetili i spriječili, prisilivši izraelske vlasti da nam dopuste da se sretnemo sa zatvorenicima i da to ne bude na pojedinačan način.

Izraelska obavještajna služba je zahtijevala da svakog zatvorenika brani jedan advokat, zabranivši jednom advokatu da zastupa više zatvorenika. Tvrde da se sigurnosne službe boje da će advokat prenositi poruke i koordinirati stavove i izjave između četvorice zatvorenika.

Susret dvojice braće

S druge strane, Basem al-Aridah je prenio detalje svog susreta sa bratom Mohammedom al-Aridahom tokom provođenja istrage u okupacijskim zatvorima. Basem je govorio o bratskim osjećajima i čežnji koji su ih spojili barem na “petnaest minuta” i njihovom razgovoru o porodici i zemlji.

Basem je rekao: “Moj brat Muhammed mi je pričao o trenucima slobode. Rekao je: Hodao sam po zemlji.. Hodao sam, brate moj… dvadeset dvije godine gledam nebo kroz rešetke, a u zatvoru nema dovoljno prostora”, misleći time na ograničenja koja sprečavaju zatvorenike da vide nebo i ograničen prostor za kretanje unutar zatvorskih zidina.

Hanan al-Khatib, advokatica Komisije za pitanja zatvorenika, također je prenijela neke detalje nakon sastanka sa zatvorenikom Yaqoubom Qadrijem. Rekla je da je zatvorenik dobrog raspoloženja i naglasio je da će tragati za slobodom bez prestanka sve dok je živ.

O pet dana boravka na slobodi, Qadri je rekao da su mu to bili najljepši dani u životu. Ostvario mu se san da vidi palestinske okupirane teritorije. Kad je stigao na područje planine Karmel, bio je presretan jer se približio svojoj zemlji, budući da je porijeklom iz sela Al-Mansi, koje se nalazi u blizini Haife.

Kazao je da je vidio grupu djece dok se okupljaju oko svoje porodice ispred jedne kuće. To je bio jedan od najljepših prizora koje je vidio i koji mu se urezao u sjećanje.

Advokatica je, citirajući Qadrija, rekla da je bijeg iz zatvora trebao biti izveden sedmicu dana kasnije. Međutim, nešto je pošlo po zlu, zbog čega su morali odmah provest plan.

Što se tiče uvjeta pritvora i ispitivanja, advokatica kaže da su izraelski vojnici skinuli zatvoreniku svu odjeću, pretražili ga golog, a zatim ga prebacili na ispitivanje u Nazaret. Koristili su psihološki pritisak više od fizičkog mučenja. Oko njega se okupio veliki broj isljednika i deseci maskiranih osoba radi demonstriranja snage, dok je sjedio u prostoriji u kojoj nije bilo ni najosnovnijih potrepština.

Obustavljen štrajk zatvorenika

U međuvremenu, vodstvo pokreta zatvorenika unutar izraelskih okupacionih zatvora najavilo je da se odustaje od štrajka koji je trebao započet u petak, nakon što se zatvorska uprava složila da se stvari u zatvoru vrate na stanje koje je vladalo prije bijega šest zatvorenika iz zatvora Gilboe.

Vodstvo pokreta zatvorenika navelo je u svom saopćenju da je zatvorska uprava obećala da će riješiti pitanje izoliranih zatvorenika Islamskog džihada i zatvorenika koji se nalaze u zatvoru, te kako će ih ponovo spojiti nakon što su ih rasporedili po ćelijama.

Pojasnili su da se obustava štrajka ne odnosi na Pokret islamskog džihada, koji je pokazao suzdržanost u tom pogledu i naglasio da nastavlja sa eskalacijom, te da se neće pridržavati procedura koje su okupatori nametnuli unutar zatvora, sve dok se ne ukinu sva nametnuta ograničenja.

U međuvremenu, Izrael je od srijede popodne zatvorio okupirane palestinske teritorije, a planirano je da te mjere ostanu na snazi sve do četvrtka naveče, zbog jevrejskog Dana pomirenja.

Izraelska državna televizija (IPBC) saopćila je da se sigurnosne snage pripremaju za izbijanje palestinskih demonstracija, dok se nastavlja potraga za dvojicom odbjeglih zatvorenika, Manadilom Nafeatom i Ayhamom Kamamjem.

IPBC dodaje da su raspoređene dodatne policijske snage u jevrejskim i arapskim stambenim naseljima na području Marj ibn Amir (Dolina Jezreel), blizu izraelskog zida na sjeveru Zapadne obale.

Dok raste bijes palestinskih građana, izraelska policija je navela u svom saopćenju da je uhapsila Palestinca u Jaffi zbog sumnje da je izbo Izraelca.

Prošlog ponedjeljka, jedan Palestinac je pokušao izbosti izraelskog vojnika na raskrsnici u naselju Gush Etzion, na jugu Betlehema na Zapadnoj obali. Prije toga, u petak je preminuo palestinski građanin od rana koje je zadobio prilikom pokušaja da izvede napad nožem u okupiranom Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO