EU šalje na Kosovo izbornu posmatračku misiju

Nakon poziva predsjednice Kosova, Evropska unija je odlučila da na Kosovo pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora, zakazanih za 17. oktobar.

Misija se počela raspoređivati na Kosovu početkom septembra (EPA)

Nakon poziva predsjednice Kosova Vjose Osmani, Evropska unija je odlučila da na Kosovo pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora, zakazanih za 17. oktobar, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

U saopćenju se navodi da se Misija počela raspoređivati na Kosovu početkom septembra, a da je šef diplomatije EU-a Josep Borrell za glavnog posmatrača Unije imenovao člana Evropskog parlamenta Lukasa Mandla, prenosi Tanjug.

Borrell navodi da će Unija treći put posmatrati izbore na Kosovu i da ostaje posvećena i angažirana u podršci evropskom putu i jačanju demokratske uprave na Kosovu.

‘Dodatno raspoređivanje ‘kratkoročnih posmatrača’

“Vjerujem da će prisustvo Misije doprinijeti inkluzivnom, vjerodostojnom i transparentnom izbornom procesu, kao i pomoći u neophodnim budućim naporima u reformi izbora. Radujemo se nastavku saradnje s vlastima Kosova na jačanju izbornog procesa, u skladu s nalazima i preporukama naših uzastopnih misija”, izjavio je Borrell.

U EEAS-u dodaju da je glavni tim posmatračke misije EU-a od 10 stručnjaka doputovao u Prištinu 5. septembra, dok će se još 22 dugoročna posmatrača pridružiti Misiji sredinom septembra.

Očekuje se dodatno raspoređivanje “kratkoročnih posmatrača”.

Misija će izdati preliminarno saopćenje i održati konferenciju za novinare u Prištini ubrzo nakon izbora, a konačni izvještaj, koji će uključivati niz preporuka za buduće izborne procese, bit će predstavljen nakon okončanja čitavog izbornog procesa, poručuju iz Brisela.

Izvor: Agencije

Povezane

Centralna izborna komisija Kosova završila je proces potvrđivanja kandidata i političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 17. oktobra, pa će na izborima učestvovati 90 političkih subjekata.

Published On 29 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO