Pet nestalih u padu helikoptera američke mornarice

Pacifička flota američke vojske objavila kako je spašen jedan član posade, te kako se za ostalima traga.

Helikopter MH-60S je višenamjenska letjelica koja obično ima posadu od četiri osobe i koristi se u raznim misijama (EPA)

Pet članova posade helikoptera američke mornarice vodi se kao nestalo nakon što se letjelica, nakon rutinskog leta sa nosača aviona, srušila u okean blizu obale južne Kalifornije, potvrdili su vojni zvaničnici, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Vojska je saopćila da je jedan član posade helikoptera spasen i da se nastavlja potraga za još pet članova posade.

Ranije je obljavljeno kako je riječ o letjelici tipa MH-60S, dok je Pacifička flota američke vojske na Twitteru objavila kako je spašen jedan član posade, te kako se za ostalima traga.

Višenamjenska letjelica

Helikopter, koji je poletio sa nosača USS Abraham Lincoln, obavljao je rutinski let oko 100 metara od obale San Diega u trenutku nesreće koja se dogodila u ponedeljak u 16:30 po lokalnom vremenu.

„Operacije traganja i spašavanja su u toku sa više zračnih i pomorskih sredstava koje su rasporedile obalska straža i mornarica“, dodaje se u vojnom saopćenju.

Helikopter MH-60S je višenamjenska letjelica koja obično ima posadu od četiri osobe i koristi se u raznim misijama kao što su podrška u borbi, humanitarna pomoć pri nekoj nesreći ili katastrofi, te misije potrage i spašavanja.

Izvor: Agencije