Bjeloruska olimpijka: Baka me upozorila da se ne vraćam

Kristina Timanovska kaže da njena porodica strahuje da bi u domovini završila na psihijatriji.

Atletičarka tvrdi da su je predstavnici bjeloruskog tima prisilno pokušali poslati kući iz Tokija (Reuters)

Bjeloruska olimpijska atletičarka Kristina Timanovska odbila je vratiti se u svoju zemlju nakon što joj je baka rekla da to nije sigurno, izjavila je u prvom razgovoru od nemilih događaja na tokijskom aerodromu.

U ekskluzivnom razgovoru za agenciju Reuters u četvrtak u Varšavi, prijestolnici Poljske koja joj je dala humanitarnu vizu, bjeloruska atletičarka rekla je da njena porodica strahuje da bi u slučaju povratka u domovinu završila na psihijatriji i da ju je baka nazvala kako bi joj poručila da se ne vraća.

„Oduvijek sam bila daleko od politike, nisam potpisivala peticije ili išla na proteste, nisam rekla ništa protiv bjeloruske vlade“, kazala je Timanovska.

“Ja sam sportašica i ne razumijem ništa u politici. U životu se ne pokušavam baviti ičim drugim osim sportom i trudim se da me politika ne odvraća od toga“, dodala je, prenijela je Hina.

Tražila zaštitu japanske policije

„To može zvučati okrutno zbog svih groznih stvari koje su se dogodile prošlog ljeta u Bjelorusiji, no ja sam se pokušala držati podalje od toga. Samo sam htjela ići na Olimpijske igre i biti najbolja što mogu“, dodala je Timanovska, referirajući se na prošlogodišnje proteste protiv dugovječnog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je na proteste odgovorio brutalnom represijom.

“Htjela sam biti u finalu i natjecati se za medalje“, istaknula je Timanovska.

Ona se u Tokiju u ponedjeljak trebala natjecati u utrci na 200 metara.

Tvrdi da su je predstavnici bjeloruskog tima prisilno pokušali poslati kući jer je kritizirala sportske vlasti što su je uvrstili u štafetu bez njezinog pristanka.

Odbila je ukrcati se na let te je zatražila zaštitu japanske policije.

U srijedu je 24-godišnja atletičarka odletjela u Poljsku.

Službena Varšava dugo je kritična prema autoritarnoj vladavini Lukašenka te je primila velik broj bjeloruskih aktivista.

Vizu će dobiti i Timanovskin suprug, no baka joj ostaje u Bjelorusiji.

„Baka me nazvala kad su me već vozili na aerodrom“, rekla je trkačica.

“Doslovno sam imala oko 10 sekundi. Nazvala me i rekla mi ‘molim te, ne vraćaj se u Bjelorusiju, nije sigurno’. To je bilo to, poklopila je“, dodala je.

“Želim se vratiti u Bjelorusiju. Volim svoju zemlju. Nisam ju izdala i nadam se da ću se moći vratiti“.

‘Odluka je došla visoko odozgo’

Podsjećajući na sportska dezerterstva tijekom Hladnog rata, ovaj slučaj mogao bi dodatno izolirati vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koja se nalazi pod sankcijama Zapada nakon što se on prošle godine obrušio na svoje protivnike.

Atletičarka je nakon događaja na aerodromu provela dvije noći u poljskoj ambasadi u Japanu, a potom je otputovala u Beč, pa u Varšavu.

Bjeloruski Olimpijski odbor tvrdi da su treneri povukli Timanovsku s Igara na savjet ljekara o njenom emocionalnom i psihološkom stanju.

Timanovska je kazala kako je treneru u nedjelju rekla da je spremna za utrku na 200 metara, nakon čega je on otišao obaviti poziv.

“Za nekoliko sati je glavni trener došao do mene s predstavnikom atletskog tima. Rekli su mi da je donesena odluka da me se pošalje kući, kako oni nisu ti koji su je donijeli, nego je samo provode“.

Potom su joj rekli da „ima 40 minuta“ te „da mora spakovati svoje stvari i otići na aerodrom“.

Ta je odluka, rekla je 24-godišnjakinja, došla „visoko odozgo“.

Treneri su ostali zatečeni njenim činom na tokijskom aerodromu, otkrila je atletičarka.

“Nisu očekivali da na aerodromu mogu pristupiti policiji. Oni misle da smo suviše uplašeni da napravimo nešto, da se bojimo govoriti istinu cijelom svijetu. No ja se ne bojim“, kazala je.

Izvor: Agencije