Bjelorusija zbog migranata zatvara granicu sa Litvanijom

Aleksandar Lukašenko želi spriječiti migrante koje litvanske snage uhvate, da se vraćaju u njegovu zemlju.

U Litvaniju je ove godine iz Bjeloursije ušlo oko 4.090 migranata (Reuters)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je sigurnosnim snagama da pojačaju kontrolu granice te zemlje sa Litvanijom, koja je ranije ove sedmice počela vraćati migrante koji iz Bjelorusije pokušavaju ući na tlo članice Evropske unije.

Litvanija se našla na meti većinom iračkih migranata koji nelegalno pokušavaju ući u tu zemlju iz Bjelorusije, a njihov priliv je pojačan nakon rasta tenzija između Bjelorusije i Evropske unije.

Litvanija tvrdi da se radi o taktici Aleksandra Lukašenka, koji se želi osvetiti Evropskoj uniji zbog sankcija koje je uvela Bjelorusiji poslije prisilnog prizemljenja aviona koji je letio ka Litvaniji i hapšenja disidenta koji se nalazio u njemu.

‘Zatvoriti svaki metar granice’

U utorak je Litvanija objavila da zadržava pravo upotrebe sile da spriječi ulazak migranata, te da je odbila njih 180.

No, Lukašenko je naredio bjeloruskim snagama da „zatvore svaki metar granice“, kako se migranti koje vraća Litvanija, ne bi mogli vratiti u Bjelorusiju.

„Od danas, nijedna osoba neće kročiti na teritoriju Bjelorusije iz susjedne zemlje, sa juga, ili zapada“, rekao je Lukašenko.

Litvanija, država sa manje od tri miliona stanovnika, nema fizičku barijeru na 679 kilometara dugoj granici sa Bjelorusijom, iz koje je u tu zemlju ove godine iz Bjeloursije ušlo oko 4.090 migranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije