Pomilovan američki par koji je mahao oružjem prema demonstrantima BLM-a

Par je optužen za tešku zloupotrebu oružja, ali ih je Republikanska stranka nazvala narodnim herojima.

Patricia i Mark McCloskey uperili su vatreno oružje na demonstrante u St. Louisu u Missouriju, u junu 2020. godine (Reuters)

Bračnog para iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je prošle godine uperio pištolje u demonstrante pokreta Black Lives Matter koji su marširali pored njihove vile u državi Missouri, pomilovao je guverner savezne države.

Mark i Patricia McCloskey stajali su bosi na svom imanju u St. Louisu i mahali oružjem, dok su mirni demonstranti marširali 28. juna 2020. godine.

Demonstracije su bile dio većeg pokreta za rasnu pravdu koji je zahvatio SAD nakon što je policija ubila nekoliko tamnoputih osoba, uključujući Georgea Floyda u Minneapolisu u Minnesoti i Breonnu Taylor u Louisvilleu u Kentuckyju.

Fotografije naoružanog para McCloskey, koje je Republikanska stranka kasnije prihvatila kao narodne heroje, simbol su veće polarizacije društva u SAD-u.

Oboje su prvobitno bili optuženi za tešku zloupotrebu oružja i priznali su krivicu po opružbama za napad četvrtog stepena za njega i prekršajno uznemiravanje za nju prošlog mjeseca, a kažnjeni su sa 750, odnosno 2000 dolara.

U utorak je ured republikanskog guvernera Missourija Mikea Parsona objavio da je par pomilovan, što je potez koji je Parson obećavao od prošle godine.

‘Prijetnja’

Specijalni tužilac koji je imenovan za slučaj McCloskey prethodno je utvrdio da nema dokaza da su demonstranti u njihovoj ulici predstavljali prijetnju.

Kimberly Gardner, advokatica okruga St Louis, je, nakon što je optužila par, rekla : “Nezakonito je mahati oružjem na prijeteći način onima koji sudjeluju u nenasilnim demonstracijama.”

Par McCloskey postao je uzor nekim republikancima nakon incidenta i prije predsjedničkih izbora 2020. Oni su predstavljeni tokom republikanske nacionalne konvencije kao simbol u borbi protiv kriminalaca koji preuzimaju američke gradove.

“Nemojte biti naivni: bez obzira na to gdje živite, vaša porodica neće biti sigurna u Americi radikalnih demokrata”, rekla je Patricia McCloskey u videu prikazanom na događaju u augustu 2020, na kojem je tadašnji predsjednik Donald Trump službeno nominiran za republikanskog predsjedničkog kandidata.

U maju je je Mark McCloskey objavio kandidaturu na jednom od mjesta Missourija u američkom Senatu.

U videozapisu kampanje istakao je incident, istovremeno pretjerujući s prijetnjom s kojom se par suočio.

“Kad je bijesna rulja došla uništiti moju kuću i ubiti moju porodicu, zauzeo sam stav protiv njih”, rekao je. “Nikada neću odustati.”

Izvor: Al Jazeera i agencije