Troje mrtvih, deseci ranjenih u sudaru vozova u Češkoj

U sudaru dva putnička voza na jugozapadu Češke poginula su obojica mašinovođa i jedna putnica, a povrijeđeno je 48 putnika.

Ministar Havlicek kazao je da je mašinovođa brzog voza iz Minhena prošao na crveno i tako skrivio sudar sa putničkim vozom (Plzen Fire and Rescue via Storyful)

Tri su osobe poginule, a deseci su ozlijeđeni u sudaru njemačkog i češkog voza u srijedu u selu Milavcama, na zapadu Češke, saopćila je češka željeznica.

U sudaru koji se dogodio oko 8 sati po mjesnom i srednjoevropskom vremenu, sudjelovali su voz njemačke kompanije Die Laenderbahn GmbH koji je iz Muenchena išao u Prag i regionalni voz koji prometuje između čeških gradova Plzena i Domazlica.

“Nažalost, po sadašnjim informacijama, u sudaru vozova tri su osobe izgubile život a deseci su ozlijeđeni”, objavila je na Twitteru kompanija Sprava zeleznic koja upravlja češkom željezničkom mrežom.

Kako navode češke spasilačke službe, strojovođe dva voza, obojica Česi i putnica regionalnog vlaka poginuli su u nesreći.

Češke željeznice su objavile da su svi putnici evakuirani iz vozova. “Nakon istrage o nesreći koju provodi željeznička inspekcija, počet će raščišćavanje. Predviđamo nastavak operacija najranije sutra ujutro”, ističe se.

“U ovoj fazi potvrđujemo da je u nesreći troje poginulih. Niko od putnika se ne vodi kao nestao”, saopćila je češka policija.

Spasilačke službe su nešto ranije saopćile da je u bolnicu primljena 31 osoba kojima život nije ugrožen, a sedam osoba je kritično.

Češki mediji pišu da su među ozlijeđenima stranci koji su putovali njemačkim vozom.

Na snimkama češke televizije ČT24 vidi se da je dio lokomotive njemačkog voza potpuno uništen.

Češki ministar prometa Karel Havliček rekao je da njemački voz “nije poštovao signal i naletio je na regionalni voz”. “Stanje je ozbiljno”, dodao je prije obilaska mjesta nesreće.

Češki premijer Andrej Babiš uputio je izraze sućuti porodicama poginulih.

Na mjesto nesreće poslana su četiri helikoptera, više vozila hitne medicinske pomoći i deseci spasilaca.

Novinska agencija ČTK piše da se najteža nesreća na češkom teritoriju dogodila 1960. kada je zemlja bila u sastavu Čehoslovačke. U sudaru vozova blizu Pardubica, u centralnom dijelu zemlje, poginulo je 118 i ozlijeđeno 100 ljudi.

U julu 2020. tri su osobe poginule a deseci su ozlijeđeni u dvije željezničke nesreće u Češkoj.

Izvor: Agencije