Afganistanski general: Bio sam komandant u vojsci koju krive za slom, ali ne navode razloge

Rasprostranjena korupcija u Ghanijevoj vladi nepopravljivo je paralizirala djelovanje afganistanske vojske.

Afganistanska nacionalna vojska (EPA)

Istaknuti afganistanski vojni komandant osudio je američkog predsjednika Joea Bidena i druge zapadne dužnosnike zbog njihovog kritiziranja sloma Afganistanske nacionalne vojske bez navođenja razloga koji stoje iza toga.

General Sami Sadat je izjavio za The New York Times da se u posljednja tri i po mjeseca danonoćno, bez prestanka borio u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand protiv eskalirajuće ofanzive talibana. Kazao je da su njegove snage bile izložene čestim napadima, ali da su uspjele zadržati talibane i nanijeti im velike gubitke u ljudstvu.

Zatim su ga pozvali u Kabul da vodi afganistanske specijalne snage, ali su talibani već ulazili u grad i bilo je prekasno, a on je bio iscrpljen, frustriran i ljut.

Sadat se osvrnuo na prošlosedmičnu izjavu predsjednika Bidena da se “američke snage ne mogu i ne trebaju boriti i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage ne žele da se bore same za sebe”.

“Istina je da je afganistanska vojska izgubila volju za borbom, ali to je posljedica sve većeg osjećaja da su nas napustili naši američki partneri i zbog nepoštivanja i nelojalnosti, što se odražava u tonu i riječima gospodina Bidena u posljednjih nekoliko mjeseci”, prokomentirao je.

Dodao je da “afganistanska vojska nije bez krivice, zbog problema nepotizma i birokratije s kojima se suočava. Ali na kraju smo se prestali boriti jer su naši partneri to već učinili prije nas”.

General Sadat smatra da su političke podjele u Kabulu i Washingtonu jedan od razloga koji su gušili afganistansku vojsku i ograničavali njene sposobnosti da obavlja svoj posao. Gubitak borbene logističke podrške koju su Sjedinjene Američke Države godinama pružale, paralizirao je njeno djelovanje, kao i nedostatak jasnih smjernica američkog i afganistanskog vodstva.

Rekao je kako postoji osjećaj izdaje i da je brzi bijeg predsjednika Ashrafa Ghanija iz zemlje okončao napor da se sa talibanima pregovara o privremenom sporazumu za prijelazni period koji bi vojsci omogućio da preuzme kontrolu nad Kabulom i pomogne u upravljanju evakuacijama. Umjesto toga, nastao je haos koji je doveo do očajnih prizora na aerodromu u Kabulu.

Tri razloga kolapsa afganistanske vojske

General Sadat je sažeo razloge kolapsa afganistanske vojske u tri tačke.

Kao prvo, mirovni sporazum s talibanima u februaru 2020. osujetio je planove afganistanske vojske jer je odredio rok završetka američkih interesa u regiji.

Drugo, afganistanska vojska je izgubila potrebnu logističku podršku i održavanje od odgovarajućih izvođača, što je bilo ključno za njene borbene operacije.

Treće, rasprostranjena korupcija u Ghanijevoj vladi, koja je sezala do najvišeg vojnog rukovodstva i već dugo ometala snage na terenu, nepopravljivo je paralizirala djelovanje afganistanske vojske.

Sadat je na kraju svog članka zaključio da su afganistansku vojsku izdali političari, te kako ovo nije bio samo afganistanski rat, već međunarodni rat u kojem su učestvovale mnoge vojske. Bilo je nemoguće da afganistanska vojska sama preuzme zadatak i vodi borbu. Dogodio se vojni poraz koji je proizašao iz političkog neuspjeha.

Izvor: Agencije