Ukrajina: Sjeverni tok 2 je ‘opasno geopolitičko oružje’

Ukrajinski predsjednik Zelenski žestoko se protivi ruskom plinovodu vrijednom 12 milijardi dolara ispod Baltičkog mora, čime se Kijev lišava ključnih taksi za tranzit plina.

Zelenski kaže kako će glavne rizike nakon završetka plinovoda "snositi Ukrajina", ali da će plinovod također biti opasan "za cijelu Evropu" (Reuters)

Kijev smatra da je naftovod Sjeverni tok 2, koji će uskoro biti dovršen i dovoditi ruski plin u Evropu zaobilazeći Ukrajinu, “opasno geopolitičko oružje”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski čelnik razgovarao je u nedjelju na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je predvodila projekt plinovoda kojem se žestoko protive ruski susjedi Ukrajina, Poljska i baltičke države.

Plinovod vrijedan 12 milijardi dolara ispod Baltičkog mora udvostručit će isporuke ruskog prirodnog plina u Njemačku, najveću evropsku ekonomiju. Zaobilazi Ukrajinu, lišavajući Kijev bitnih taksi za tranzit plina.

“Na ovaj projekt gledamo isključivo kroz sigurnosnu prizmu i smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem Kremlja”, rekao je Zelenski, prenosi Al Jazeera English.

Dodao je kako će glavne rizike nakon završetka plinovoda “snositi Ukrajina”, ali da će plinovod također biti opasan “za cijelu Evropu”.

Plinovod će “igrati samo u ruke Ruske Federacije”, rekao je.

Merkel je rekla da se Berlin slaže s Washingtonom da se “plin ne smije koristiti kao geopolitičko oružje”.

“Sve će zavisiti od toga hoće li biti produženja ugovora o tranzitu preko Ukrajine – što prije to bolje”, rekla je misleći na istek Moskovskog sporazuma s Kijevom 2024. godine.

‘Posebna odgovornost’

Merkel, koja se sa Zelenskim susrela dva dana nakon posjete ruskom kolegi u Moskvi, rekla je da je razgovarala s Vladimirom Putinom o produženju ugovora nakon 2024. godine.

“Osjećamo posebnu odgovornost” i “razumijemo veliku zabrinutost koju je izrazio predsjednik Zelenski”, rekla je. “Shvatamo ih vrlo ozbiljno.”

Zelenski je rekao da su on i Merkel razgovarali o produženju, ali je napomenuo da je do sada čuo samo “vrlo općenite stvari”.

Izgradnja plinovoda dovela je do napetosti između Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, ali Washington je na kraju odustao od sankcija protiv graditelja plinovoda pod ruskom kontrolom.

Merkel je rekla da njemačko-američki sporazum precizira “sankcije” ako se gas “koristi kao oružje”.

Dodala je da su ove obaveze “obavezujuće za buduće njemačke vlade”, jer bi ona trebala napustiti funkciju sljedećeg mjeseca nakon 16 godina na vlasti.

Sporazum između SAD-a i Njemačke uključivao je obavezu pomoći Ukrajini da nastavi primati tranzitne takse nakon što Sjeverni tok 2 postane operativan.

Međutim, čelnik ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz, Jurij Vitrenko, rekao je prošlog mjeseca za novinsku agenciju Reuters da ne misli da će Rusija nastaviti transportovati bilo koji plin kroz Ukrajinu nakon 2024. godine.

Merkel je ključni saveznik Ukrajine od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim a proruski separatisti se odvojili od istoka zemlje.

Ali je njemačka kancelarka frustrirala ukrajinske vlasti suprotstavljajući se slanju naoružanja u Kijev i podržavajući gradnju Sjevernog toka 2.

Merkel također želi veći napredak u mirovnim pregovorima o istočnoj Ukrajini i u nedjelju je pozvala na pregovore u “normandijskom formatu” između čelnika Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine.

“Po mom mišljenju, ovo bi omogućilo napredak”, rekla je. “Drago mi je što je Zelenski rekao da će biti spreman za to.”

Izvor: Al Jazeera i agencije