Zaharova: Odgovor Rusije na sankcije bit će žestok

Glasnogovornica ruskog Ministarstva reagirala na odluku SAD-a da se pridruži britanskim sankcijama oficirima FSB-a.

Zaharova: u toku je provokacija koju su smjestile zapadne obavještajne službe o navodnom trovanju Navaljnog (EPA)

Američke provokacije vezane za događaje vezane oko blogera Alekseja Navaljnog dokazuju da Washington nije voljan suočiti se sa realnošću, a odgovor na američke sankcije Rusiji će biti žestok i odgovarajući, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

„Još jednom, u toku je provokacija koju su smjestile zapadne obavještajne službe o navodnom trovanju Navaljnog. U toku su i prijetnje kompanijama koje rade na Sjevernom toku 2“, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim riječima, sve to izgleda „patetično i osuđeno je na propast, pa se time demonstrira nesposobnost Washingtona da napusti aroganciju, nepristojnost i nevoljnost da se prihvati realnost, znajući unaprijed da nema nikakve svrhe od pritiska na Rusiju“.

„Naš odgovor, kao i uvijek, bit će snažan i odgovarajući“, dodala je.

Sankcije za sedam oficira

Sjedinjene Američke Države su se pridružile sankcijama koje je Velika Britanija u petak uvela protiv sedam oficira ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), za koje se vjeruje da su bili umiješani u incident sa blogerom Aleksejem Navaljnim, saopćilo je u subotu britansko Ministarstvo vanjskih poslova u ažuriranoj listi sankcija.

U zajedničkom saopćenju koje je objavio State Department se navodi da su uvedene sankcije Alekseju Sedovu, Kirilu Vasiljevu, Stanislavu Makšakovu, Vladimiru Bogdanovu, Alekseju Aleksandrovu, Ivanu Spiridonovu i Vladimiru Panjajevu.

To znači da su im bankovni računi zamrznuti i da im je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije