Ever Given uspješno prošao kroz Suecki kanal

Teretni brod koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, uspješno je prošao tim plovnim putem i uplovio u Crveno more.

Teretni brod Ever Given, dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta (EPA)

Teretni brod Ever Given, koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, uspješno je prošao tim plovnim putem i uplovio u Crveno more.

Uprava Sueckog kanala (SCA) je danas saopštila da je brod uplovio u Suecki kanal na putu iz Britanije za Kinu, kao dio konvoja od 26 plovila, a da su za vrijeme njegovog prolaska bile preduzete dodatne bezbjednosne mjere, prenosi Reuters.

Ever Given se vraća iz Rotterdama, gdje je stigao krajem jula.

Šestodnevna operacija odglavljivanja

Teretni brod Ever Given, dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta pošto su ga jaki vjetrovi nasukali na obalu.

Operacija odglavljivanja je trajala šest dana uz pomoć tegljača i bagera, a tokom tog procesa nastradala je jedna osoba.

Svjetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometara, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

Nakon što je 29. marta pomjeren i odblokiran, brod je po sudskom nalogu zaplijenjen i držan u jezeru između dva dijela kanala, nakon čega je japanska firma Shoei Kisen, koja je vlasnik broda, postigla sporazum sa upravom Sueckog kanala o naknadi štete nastale zbog blokade tog plovnog puta.

Izvor: Agencije