Izvještaj republikanaca napada Kinu

Veliki broj dokaza pokazuje da je virus koji je izazvao pandemiju COVID-a 19 ‘procurio’ iz kineske istraživačke ustanove, tvrde republikanci iz Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Mike McCaul, najviše rangirani republikanac u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma, zatražio je pokretanje dvostranačke istrage o porijeklu pandemije korona virusa (EPA)

Veliki broj dokaza pokazuje da je virus koji je izazvao pandemiju COVID-a 19 “procurio” iz kineske istraživačke ustanove, tvrdi se u ponedjeljak objavljenom izvještaju republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

U izvještaju republikanaca se navode “brojni dokazi” o tome da su naučnici Instituta za virusologiju u Wuhana (VIV) – uz pomoć američkih stručnjaka i kineskih i američkih vladinih fondova, radili na modificiranju korona virusa kako bi zarazili ljude, uz tvrdnju da se takva manipulacija može prikriti, prenosi Tanjug.

Međutim, američke obavještajne službe nisu došle do ovakvog zaključka, navodi Reuters.

Dvostranačka istraga

Mike McCaul, najviše rangirani republikanac u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma, objelodanio je izvještaj i zatražio pokretanje dvostranačke istrage o porijeklu pandemije korona virusa, od koje je do sada preminulo gotovo 4,4 miliona ljudi širom svijeta.

Kina negira da je genetski modificirani korona virus dospio u cirkulaciju iz objekta u Wuhanu, gdje su prvi slučajevi COVID-a 19 otkriveni krajem 2019. godine.

Ta teorija je najzastupljenija u nekim stručnim krugovima, ali nije dokazana, a i zvanični Peking negira navode o zataškavanju.

Druga grupa eksperata smatra da je pandemiju izazvao životinjski virus koji se vjerovatno prenio na ljude na pijaci morskih plodova, koji se nalazi nedaleko od instituta u Wuhanu.

Izvor: Agencije