Hiljade Afganistanaca mogu da se presele u SAD kao izbjeglice

Administracija predsjednika Joea Biden suočila se sa pritiskom da pomognu Afganistancima, koji su u opasnosti od talibanske odmazde zbog saradnje sa predstavnicima SAD-a.

Novi program za saradnike-izbjeglice će obuhvatiti Afganistance koji su radili na realizaciji američkih projekata, za nevladine organizacije i američke medije (EPA - Ilustracija)

Hiljade Afganistanaca koji su moguća meta talibanskog nasilja zbog veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali nemaju pravo na posebnu imigrantsku vizu, imat će priliku da se presele kao izbjeglice u Sjedinjene Američke Države, saopštio je u ponedjeljak State Department.

Britanska agencija Reuters je izvijestila o američkim planovima za uspostavljanje izbjegličkog programa “Prioritet dva”, koji bi obuhvatio Afganistance koji su radili za američke projekte i za nevladine organe i medijske kuće, prenosi Tanjug.

Administracija predsjednika Joea Bidena suočila se sa pritiskom zakonodavaca i nezavisnih grupa da pomognu Afganistancima, koji su u opasnosti od talibanske odmazde zbog saradnje sa predstavnicima SAD-a tokom 20-godišnjeg američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Posebni uvjeti

Izvor Reutersa je potvrdio ranije da će novi program za saradnike-izbjeglice obuhvatiti Afganistance koji su radili na realizaciji američkih projekata, za nevladine organizacije i američke medije.

Ova grupa Afganistanca ne ispunjava uvjete za program posebne imigracijske vize (SIV), kojim su obuhvaćeni prevodioci i drugo pomoćno osoblje, angažirano na poslovima za američku vladu ili za porodice američkih predstavnika u Afganistanu.

Gotovo 200 podnosilaca zahtijeva za SIV, čije su vize u završnoj fazi obrade, i članovi njihovih porodica, stigli su prošle sedmice u SAD, u okviru operacije evakuacije kojom je obuhvaćeno više od 50.000 ljudi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada