U američki teretni avion ukrcalo se oko 640 Afganistanaca

Boeingov C-17 Globemaster III inače može ponijeti 134 putnika, uključujući 54 na pomoćnim sjedištima i 80 na paletama na podu

Ovo je najveći broj putnika ikada ukrcanih u takav tip aviona (Reuters)

Više od 600 afganistanskih muškaraca, žena i djece, stisnulo se čučeći jedno uz drugo na podu američkog teretnog zrakoplova u očajničkom pokušaju da što prije napuste Kabul koji su u svoje ruke preuzeli talibani.

Snimke koje pokazuju afganistanske civile, od kojih neki stišću malo prtljage, drugi malu djecu, u teretnom avionu C-17, postale su viralne na društvenim mrežama.

Američki dužnosnik kazao je za Reuters da se je oko 640 ljudi uguralo na let iz Kabula u nedjelju, dok je hiljade drugih koji pokušavaju što prije napustiti zemlju preplavilo aerodrom afganistanskog glavnog grada.

“Neobično velik broj putnika rezultat je trenutačnog sigurnosnog okruženja u kojem je posada brzo donijela odluku da osigura da ovi putnici hitno napuste zemlju”, kazao je dužnosnik prenijela je Hina.

Boeingov C-17 Globemaster III inače može ponijeti 134 putnika, uključujući 54 na pomoćnim sjedištima i 80 na paletama na podu.

‘Treba nam više takvih aviona’

Mnogi Afganistanci domogli su se ulaza u avion preko poluspuštene rampe, prije nego što je odletio za Katar noseći najveći broj putnika ikada ukrcanih u takav tip aviona, objavio je američki specijalizirani internetski portal Defense One.

Za neke su snimci aviona krcatog Afganistancima signal nade i hrabrosti posade.

No za druge snimci su podsjetnik katastrofalnih pokušaja evakuacije iz Afganistana nakon povlačenja SAD-a do kojeg dolazi nakon 20 godina rata, a u kojem su talibani upali u glavni grad u rekordno i neočekivano kratkom vremenu.

“Treba nam više takvih aviona”, napisao je izvršni direktor Humans Rights Watcha Kenneth Roth.

Izvor: Agencije