Ko su vođe talibana u Afganistanu?

Šest važnih ličnosti predvodi talibanski pokret koji se od 2001. godine bori protiv vlade koju podržava Zapad.

Glavni pregovarač talibana Sher Mohammad Abbas Stanikzai tokom mirovnih pregovora u Dohi (Sorin Furcoi/Al Jazeera)

Talibani se bore protiv afganistanske vlade u Kabulu koju podržava Zapad od 2001. godine, kada su talibani smijenjeni s vlasti.

Izvorno je okupljao pripadnike takozvanih “mudžahedina” koji su se uz podršku Sjedinjenih Američkih Država borili protiv sovjetskih snaga 1980-ih.

Grupa se pojavila 1994. godine kao jedna od frakcija koja se borila u građanskom ratu, a do. 1996 uspjeli su kontrolirati veći dio države i nametnuti svoje tumačenje islamskog zakona.

Oponenti i zapadne zemlje optuživali su ih za brutalno provođenje svoje verzije islamskog zakona te potiskivanje religijskih manjina.

Talibani se ponovo počinju vojno uzdizati nakon što su se strane trupe počele povlačiti, zauzevši veći dio teritorije zemlje kako bi kontrolirale provincijske prijestolnice.

Osnivač i izvorni vođa bio je Mullah Mohammad Omar, koji se sakrio nakon što su lokalne snage, koje su podržale SAD, srušile talibane nakon napada na SAD 11. deptembra 2001.

Informacije gdje se Omar nalazi su tako dobro čuvane da se čak i za njegovu smrt saznalo dvije godine nakon što je umro, tako što je to potvrdio njegov sin 2013. godine.

Ovo su neke od ključnih figura pokreta:

Haibatullah Akhunzada

Poznat kao “vođa vjernika”, islamski pravni stručnjak vrhovni je talibanski vođa koji odlučuje o političkim, vjerskim i vojnim pitanjima grupe.

Vjeruje se da Akhunzada ima oko 60 godina (Reuters)

Akhunzada je preuzeo vlast nakon što je njegov prethodnik, Akhtar Mansour, poginuo u napadu američke bespilotne letjelice u blizini afganistansko-pakistanske granice 2016. godine.

Petnaest godina, sve do njegovog iznenadnog nestanka u maju 2016. godine, Akhunza je poučavao i propovjedao u džamiji u Kuchlaku, gradu na jugozapadu Pakistana, rekli su saradnici i studenti novinskoj agenciji Reuters.

Vjeruje se da ima oko 60 godina i da se ne zna gdje se nalazi.

Mullah Mohammad Yaqoob

Sin osnivača talibana Mullaha Omara, Yaqoob nadzire vojne operacije grupe, a prema izvještajima lokalnih medija nalazi se u Afganistanu.

Bio je predložen za glavnog vođu nakon sukoba različitih frakcija unutar talibana.

No, stavio je Akhunzadzua ispred sebe jer je smatrao da mu nedostaje iskustva na bojnom polju i da je premlad, rekao je talibanski zapovjednik na sastanku na kojem je izabran Mansourov nasljednik

Vjeruje se da je Yaqoob u ranim tridesetim.

Sirajuddin Haqqani

Sin istaknutog zapovjednika mudžahedina Jalaluddina Haqqanija, Sirajuddin vodi Haqqani Network, slabo organiziranu grupu koja nadgleda finansijsku i vojnu imovinu talibana preko pakistansko-afganistanske granice.

Neki stručnjaci vjeruju da su Haqqanisi uveli bombaške napade u Afganistanu i da su krivi za nekoliko velikih napada u Afganistanu, uključujući raciju u najpoznatijem hotelu u Kabulu, pokušaj atentata na tadašnjeg predsjednika Hamida Karazija te samoubilački napad na Ambasadu Indije.

Vjeruje se da je Haqqani u kasnim 40-im ili ranim  50-im. Njegovo mjesto boravka nije poznato.

Mullah Abdul Ghani Baradar

Jedan od suosnivača talibana, Baradar sada vodi politički ured talibana i dio je pregovaračkog tima grupe u Dohi koji je pokušao postići politički dogovor koji bi mogao okončati sukob i osigurati trajniji mir u Afganistanu.

Međutim, taj proces nije značajno napredovao.

Baradar vodi politički ured talibana u Dohi, Katar (Sorin Furcoi/Al Jazeera)

Baradara, koji je, prema izvještajima, bio jedan od jedan od komandanata kojem je Mullah Omar najviše vjerovao, zarobile su 2010. sigurnosne snage u južnom pakistanskom gradu Karachiju, a pušten je 2018. godine.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai

Bivši zamjenik ministra u talibanskoj vladi prije njene smjene, Stanikzai je živio u Dohi gotovo deceniju, a 2015. godine postao je šef tamošnjeg političkog ureda te grupe.

Sudjelovao je u pregovorima s afganistanskom vladom i zastupao talibane na diplomatskim putovanjima u nekoliko zemalja.

Abdul Hakim Haqqani

On je šef talibanskog pregovaračkog tima. Bivši talibanski vrhovni sudac u sjeni predvodi moćno vijeće vjerskih učenjaka i vjeruje se da je to osoba kojoj Akhunzada najviše vjeruje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO