Slučaj Assange: Britanski sud odobrio proširenje žalbe

Assange je ročište pratio putem videolinka iz londonskog zatvora Belmarsh u kojem je zatvoren od 2019. godine.

Konačna presuda Julianu Assangeu očekuje se u oktobru (EPA)
Konačna presuda Julianu Assangeu očekuje se u oktobru (EPA)

Vrhovni sud Velike Britanije odobrio je američkim vlastima proširenje dokaznog materijala za žalbeni postupak na prvostepenu odluku britanskog suda, kojom je presuđeno da se ne dozvoli izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u SAD zbog navodne špijunaže.

Sudija Okružnog suda Vanessa Baraitser u januaru je presudila protiv izručenja Assangea, uz obrazloženje da će on u teškim zatvorskim uslovima u SAD-u vjerovatno izvršiti samoubistvo, na šta se vlada SAD-a žalila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Britanska advokatica Clair Dobbin, koja je na današnjem ročištu zastupala interese američke vlade, izjavila je da Assange, koji je, prema njenim riječima, “orkestrirao jednu od najvećih krađa podataka u historiji”, nije toliko psihički bolestan da bi sebe povrijedio ili nanio štetu.

Ona je rekla da je za odluku da se obustavi krivično gonjenje ili izručenje pojedinca potrebno dijagnostikovati “mentalnu bolest koja podrazumijeva da je osoba izgubila svaku sposobnost da se odupre porivu da se ubije”.

Assange ročište pratio iz zatvora Belmarsh

Dobbin je pokušala da diskredituje dokaze Assangeovog psihijatrijskog vještaka koji je bio ključni svjedok, optužujući ga da je sudiju doveo u zabludu prikrivajući činjenicu da je 50-godišnji Australijanac dobio dvoje djece dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Dvoje sudija Vrhovnog suda složili su se danas da se američkim vlastima odobri proširenje dokaznog materijala za žalbu na prvostepenu odluku, pa se konačna presuda očekuje u oktobru.

Assange (50) je ročište pratio putem videolinka iz londonskog zatvora Belmarsh sa visokim stepenom osiguranja u kojem je zatvoren od 2019. godine.

Tokom današnjeg zasjedanja suda pristalice Juliana Assangea, među kojima i bivši lider laburista Jeremy Corbyn, okupile su se ispred Višeg suda da mu daju podršku.

SAD su 2019. godine osudile Australca na 175 godina zatvora po 17 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se nalazio od 2012. godine, predala britanskim vlastima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO