Talibani najavili mogućnost prekida ofanzive

Pobunjenički pokret tvrdi da kontroliraju 85 posto Afganistana, dok Rusija navodi da talibani kontroliraju dvije trećine granice s Tadžikistanom.

Talibanski lideri obnovili su razgovore s afganistanskim izaslanicima u katarskoj Dohi.(EPA - Ilustracija)

Pripadnici talibana su spremni razgovarati o mogućem prekidu vatre s afganistanskom vladom i najavljuju zaustavljanje trenutne ofanzivu, zavisno od uspješnosti pregovora, dok su iz ovog pokreta saopćili da kontroliraju 85 posto teritorije Afganistana.

Talibanski lideri obnovili su prošle sedmice razgovore, koji su duže vrijeme bili prekinuti, s afganistanskim izaslanicima u katarskoj prijestolnici Dohi.

Reuters prenosi, pozivajući se na ruske novinske agencije, da su talibani iznijeli mogućnost da se trenutna ofanziva zaustavi, u zavisnosti koliko ti pregovori budu uspješni.

Uporedo s američkim povlačenjem snaga iz Afganistana, koje se treba završiti do 11. septembra, u zemlji traje sukob između vladinih snaga i pripadnika pokreta talibana, koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Zaharova: Napetost na granici Afganistana i Tadžikistana

Dvije trećine granice između Afganistana i Tadžikistana nalazi se pod kontrolom talibana, izjavila je u petak glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i istakla da se uočava porast napetosti na granici između te dvije zemlje.

“Uočili smo porast napetosti na afganistansko-tadžikistanskoj granici. Nije trebalo dugo da talibanski pokret zauzme većinu pograničnih okruga i sada taj pokret kontrolira gotovo dvije trećine [afganistanske] državne granice”, kazala je ona na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Rusija će, kako je istakla, preduzeti dodatne mjere ako bude potrebe, kako bi spriječila agresiju ili provokacije na tadžikistansko-afganistanskoj granici.

“Situacija na granici je pod našom najvećom pažnjom. Ruska baza u Tadžikistanu je opremljena svim što je potrebno kako bi pružila pomoć toj republici u kontroli granične situacije”, izjavila je Zaharova.

Prema njenim riječima, ako bude potrebno, bit će preduzete najodlučnije dodatne mjere u svjetlu rusko-tadžikistanskog saveza, u cilju sprečavanja agresije ili teritorijalne provokacije.

Strane trupe se povlače nakon 20 godina

“Pozivamo suprotstavljene strane u afganistanskom sukobu da pokažu suzdržanost i da izbjegnu širenje napetosti van granica zemlje”, dodala je Zaharova.

Talibani kontroliraju 85 posto teritorije u Afganistanu, izjavio je u petak talibanski zvaničnik Shahabuddin Delavarsaid u Moskvi.

“Talibani imaju slobodu da napadaju administrativne centre u Afganistanu, jer nisu dali nikakvo obećanje Sjedinjenim Američkim Državama da će te centre ostaviti na miru”, rekao je talibanski zvaničnik, prenosi Reuters.

Dodao je, međutim, da pobunjenici neće nasilno zauzimati glavne gradove provincija.

Strane snage, uključujući SAD, povlače se nakon skoro 20 godina borbi u Afganistanu, što je potez koji je ohrabrio talibanske pobunjenike da pokušaju osvojiti novu teritoriju u toj zemlji.

Izvor: Agencije