Irak: Napad dronom na aerodrom Erbil

Meta je bila vojna baza američkih snaga, Pentagon je saopćio kako je upoznat s napadom bespilotnom letjelicom, ali da nije pričinjena šteta.

Pripadnik iračkih sigurnosnih snaga snimljen u martu ove godine (EPA)

Aerodrom Erbil, na sjeveru Iraka, u utorak je napadnut bespilotnom letjelicom, a meta je bila vojna baza američkih snaga, saopćile su kurdske snage sigurnosti.

U američkom konzulatu su se oglasile sirene, a nakon napada su obustavljeni svi letovi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pentagon je saopćio kako je upoznat s napadom bespilotnom letjelicom, ali da nije pričinjena šteta.

Rečeno je kako je jedan dron udario u blizini Erbila, glavnog grada Kurdistana, ali da nije bilo povrijeđenih i materijalne štete.

Napad dronom u blizini američkih snaga smještenih u aerodromu Erbil dogodio se i u aprilu ove godine.

Česti napadi na američke snage

To je bio prvi takav napad na američke snage na tom području, koje su stalna meta raketnih napada.

Napad se dogodio nakon raketnog napada na zračnu bazu Ayn al-Assad, u kojoj se nalaze američke trupe i američka ambasada u Bagdadu.

U napadu na bazu Ayn al-Assad najmanje tri osobe su ranjene, izvijestila je Anadolija u srijedu.

“U 12:30 sati, po lokalnom vremenu baza Ayn al-Assad napadnuta je sa 14 raketa. Rakete su pale na bazu i okolinu. Prema prvim informacijama, tri osobe su lakše povrijeđene”, napisao je na svom profilu pukovnik Wayne Marotto, glasnogovornik američke koalicije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Marotto nije podijelio informacije o tome ko stoji iza ovog napada i da li je uzvraćeno.

Izvor: Agencije