Pronađena crna kutija aviona koji se srušio na Filipinima

Pilot, koji je komandovao letjelicom i imao nekoliko godina iskustva na letenju avionom Lockheed C-130 Hercules, je među onima koji su poginuli u nesreći.

Istražioci treba da preslušaju razgovore pilota i posade vođene prije pada aviona (EPA)

Filipinske vlasti pronašle su neoštećenu crnu kutiju iz aviona filipinskog vojnog vazduhoplovstva koji se srušio u nedjelju, usmrtivši više od 50 ljudi, potvrdile su vojne vlasti.

Pilot, koji je komandovao letjelicom i imao nekoliko godina iskustva na letenju avionom Lockheed C-130 Hercules, je među onima koji su poginuli u nesreći na ostrvu Jolo, rekao je komandant vojnih snaga general Cirilito Sobejana novinarima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je saopćio da je crna kutija pronađena u ponedjeljak i da istražioci treba da preslušaju razgovore pilota i posade vođene prije pada aviona.

“Razgovarao sam sa preživjelima. Pilot je promašio pistu, pokušao je da povrati kontrolu nad letjelicom, ali nije uspio. Desno krilo aviona udarilo je u drvo”, naveo je filipinski vojni zavničnik.

Sobejana je rekao i da niko nije iskočio iz letjelice prije nego što se srušila. Ranije su neki svjedoci navodili da su pojedini od putnika pokušali da iskoče prije nego što se avion srušio na zemlju.

Avion transportovao vojnike

On je naveo da je prednji dio aviona pri udaru bio presječen i da su neki od vojnika iskoristili taj otvor da pobjegnu, ali oni koji su izgubili svijest nisu uspeli izaći prije nego što je na letjelici izbio požar.

Transportni avion Lockheed C-130 Hercules je u nedjelju trasportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u vojsku, u provinciju Sulu na vojnu obuku.

Ministar odbrane Filipina Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Laguindingan, udaljenom oko 460 kilometara sjeverositočno od mjesta nesreće.

U avionu se nalazilo 96 ljudi, uključujući tri pilota i pet članova posade, a prema podacima od ponedjeljka broj poginulih u ovoj nesreći popeo se na 52, uključujući tri civila na terenu, nakon što su dva od 49 vojnika povrijeđenih u nesreći podlegla povredama, potvrdilo je ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Goni, 18. tajfun koji je ove godine pogodio Filipine, razorio je skoro 80 posto kuća u nekoliko gradova u Kantaduanesu, a provincija u kojoj živi oko 275.000 ljudi je praktično “odsječena”.

Published On 02 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO