Priča o bivšem zatvoreniku iz Guantanama

Ravil Mingazov, koji je proveo 15 godina bez optužbe u Guantanam, suočava se s mučenjem i prisilnim nestankom u Emiratima, a čeka ga nepoznata sudbina u Rusiji.

Pojedini zatvorenici deportirani u UAE nadaju se povratku u Guantanamo zbog patnje i mučenja kojem su izloženi (Reuters)
Pojedini zatvorenici deportirani u UAE nadaju se povratku u Guantanamo zbog patnje i mučenja kojem su izloženi (Reuters)

Bivšem zatvoreniku iz Guantanama prijeti opasnost da bude prisilno vraćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Rusiju, gdje mu prijeti opasnost od ”mučenja”, prema procjenama stručnjaka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava.

Julian Borger, u izvještaju koji je objavio britanski list The Guardian, navodi da je Ravil Mingazov, muslimanski Tatar, proveo 15 godina bez optužbe u američkom zatvorskom kampu u zaljevu Guantanamo, prije nego što je prebačen u UAE u januaru 2017. godine. Uvjeti njegovog premještaja ostali su povjerljivi, a garancije koje su date njegovoj porodici i pravnom timu da će biti pušten na slobodu nakon nekoliko mjeseci nisu ispunjene.

Umjesto toga, oni kažu da je držan u lošijim uvjetima nego u zatvoru Guantanamo, trpeći mučenja, uskraćivanje vode i medicinske njege. Sada mu prijeti prisilna repatrijacija iz UAE-a u Rusiju, koja ima evidenciju mučenja zatvorenika premještenih iz Guantanama i zatvaranja nakon sumnjivih suđenja.

Dok američki predsjednik Joe Biden pokušava zatvoriti zatvor u zaljevu Guantanamo na način da se preostalih 40 zatvorenika premjesti ili pusti na slobodu, slučaj Mingazova ilustrira kako premještanje ovih zatvorenika zapravo može pogoršati nevolju nekih od njih.

Prijeti mu prisilni nestanak

Panel stručnjaka UN-a, u čijem sastavu je i Nils Melzer, specijalni izvjestitelj za pitanja mučenja, i Fionnual Ni Aolain, specijalni izvjestitelj za promociju i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma, izrazio je “ozbiljnu zabrinutost da bi, umjesto da bude pušten u skladu s navodnim američkim sporazumom o preseljenju između Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospodin Mingazov mogao biti podvrgnut kontinuiranom proizvoljnom pritvaranju na nepoznatoj lokaciji u UAE-u, što predstavlja prisilni nestanak”.

”Trenutno mu prijeti opasnost da bude prisilno vraćen u Rusiju, uprkos izvještajima da je izložen riziku od mučenja i proizvoljnog pritvora na osnovu njegovih vjerskih uvjerenja”, dodaje se u izjavi.

Mingazova porodica i advokati izvijestili su da je on bio član plesne grupe Crvene armije i da je pobjegao iz Rusije u strahu od progona na vjerskoj osnovi. Insistiraju na tome da je u Afganistan otišao iz želje da živi u islamskoj zemlji i da nije bio umiješan u činjenje terorističkih zločina. Ali nakon invazije 2001. godine, zarobljen je na bojnom polju u Afganistanu i predan Sjedinjenim Američkim Državama u zamjenu za novčanu nagradu. Tada je imao 33, a sada 52 godine.

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a Odbor za uvjetni otpust odobrio je njegov premještaj 2016. Njegova porodica je tražila da bude poslan u Veliku Britaniju, gdje žive njegova supruga, sin i drugi članovi porodice. Umjesto toga, prebačen je u UAE u januaru 2017. godine, gdje su se njegovi uslovi dramatično pogoršali.

Privođenje bez suđenja

Ukupno su 23 bivša zatvorenika iz Guantanama prebačena u Ujedinjene Arapske Emirate, od toga 18 Jemenaca i četiri Afganistanca, s tim da je Mingazov jedini ruski državljanin.

Nick Beals, koji vodi projekt o tajnim zatvorima pri organizaciji Reprieve za pomoć zatvorenicima, rekao je da se ”odluka o slanju tamošnjih zatočenika temelji na garancijama koje su dobili njihovi američki advokati da će tamo provesti šest mjeseci u takozvanom rehabilitacijskom centru, nakon čega će biti pušteni na slobodu kako bi se uključili u društvo i bit će im omogućeno da sigurno obnove svoje živote. Međutim, to se nije dogodilo. Umjesto toga, svi su po dolasku privedeni bez suđenja, a niko od njih nikada nije pušten na slobodu.”

“Ravil je štrajkovao glađu i svjesni smo da ga muče i dok je u pritvoru u UAE-u. Dugo je držan u samici, a pretrpio je i fizičko zlostavljanje stražara koji su ga zatvorili”, dodao je Beals.

Sevil Kurbanova, Mingazova šogorica, rekla je da mu “nije bilo dozvoljeno ni da ode kod doktora tokom cijelog pritvora. Čak i kada su postili, noću im nisu davali ni punu šolju vode ili čaja, samo četvrt šolje.”

Prisilni povratak u zemlju u kojoj će biti izloženi progonu

Kurbanova, koja živi u Velikoj Britaniji, rekla je da su prošlog mjeseca ruski zvaničnici posjetili Mingazovu majku u Tatarstanu kako bi zatražili dokumente koji će pomoći da mu pripreme nove putne isprave, što ukazuje na to da će uskoro biti vraćen u svoju zemlju.

Sedam ruskih državljana vraćeno je iz Guantanama 2004. godine, uz diplomatske garancije da će se prema njima postupati humano. Prema izvještaju Human Rights Watcha iz 2007. godine, “dvoje od njih je mučeno i nalaze se u zatvoru nakon istraga i suđenja koja ne udovoljavaju međunarodnim standardima pravičnog suđenja. Jedan od njih je mučen i nalazi se u zatvoru dok čeka suđenje. Ostala četvorica su ili u inostranstvu ili skriveni.”

U svojoj izjavi prošloga petka, stručnjaci UN-a su istakli da bi Mingazova repatrijacija u Rusiju predstavljala kršenje međunarodnog prava, a posebno načela zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja, odnosno prisilnog povratka izbjeglica ili azilanata u zemlju u kojoj će biti izloženi progonu.

Ako ga sada pošalju natrag u Rusiju, ”neće biti slobodan do kraja života”, rekla je Kurbanova.

Izvor: Agencije

Povezane

Administracija novog američkog predsjednika pokreće postupak recenzije podataka s ciljem zatvaranja vojnog zatvora u zaljevu na Kubi.

12 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO