Heiko Maas vjeruje u uspjeh razgovora s Iranom

Njemački ministar vanjskih poslova uvjeren je u uspjeh pregovora s Teheranom o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Mislim da ćemo to postići sljedećih sedmica, rekao je Heiko Maas (EPA)
Mislim da ćemo to postići sljedećih sedmica, rekao je Heiko Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u ponedjeljak da je uvjeren u uspjeh “sljedećih sedmica” pregovora s Iranom o spašavanju nuklearnog sporazuma.

“Mislimo da mogu biti uspješni”, rekao je on na konferenciji za novinare u Madridu, nakon četvrtog ministarskog sastanka “Stokholmske inicijative”, skupine 16 država, među kojima su Njemačka i Japan, osnovane 2019. godine za predlaganje konkretnih mjera prema svijetu bez nuklearnog naoružanja.

 

“Mislim da ćemo to postići sljedećih sedmica”, dodao je Maas, bez dodatnih pojedinosti o pregovorima, koji su obnovljeni u aprilu u Beču, kako bi se spasio taj sporazum, zaključen 2015. godine s Iranom i šest država (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke).

Svrha ovog sporazuma, koji su 2018. godine, pod predsjedanjem Donalda Trumpa, napustile Sjedinjene Američke Države, je spriječiti Iran da nabavi nuklearno naoružanje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO