Ukrajinski predsjednik Zelenski smijenio šefa oružanih snaga

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je čelnika oružanih snaga Ruslana Khomchaka zbog tenzije između oružanih snaga i ministarstva odbrane.

'Predsjednik želi vidjeti sinergiju između ministarstva odbrane i oružanih snaga Ukrajine, ali nažalost mi ne vidimo sinergiju, već upravo suprotno, vidimo sukobe', kazao je glasnogovornik Zelenskog (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je čelnika oružanih snaga Ruslana Khomchaka, rekao je njegov glasnogovornik u utorak na brifingu pozivajući se na tenzije između oružanih snaga i ministarstva odbrane.

Khomchak će biti premješten na mjesto Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, prenosi Fena. Zamijenit će ga Valery Zaluzhny, koji je na čelu vojne sjeverne komande. Ukrajinske trupe borile su se protiv separatista koje podržavaju Rusi u sukobu za koji Kijev kaže da je od 2014. usmrtio 14.000 ljudi.

“Vrhovni zapovjednik Ruslan Khomchak napušta svoju funkciju, ovo je odluka predsjednika”, rekao je na brifingu glasnogovornik Zelenskog, Sergii Nykyforov.

Sinergija i sukobi

“Predsjednik želi vidjeti sinergiju između ministarstva odbrane i oružanih snaga Ukrajine, ali nažalost mi ne vidimo sinergiju, već upravo suprotno, vidimo sukobe”, kazao je on.

Ukrajinski mediji posljednjih mjeseci izvještavali su o sporovima između ministarstva odbrane i Khomchaka. Khomchak je u martu porekao bilo kakav razdor, javlja Reuters.

“Ovdje je radni odnos u kojem svako ima svoje mišljenje, može se svađati, razgovarati, može doći do nečega”, rekao je on.

Ukrajina je pozvala zapadne podržavatelje da ubrzaju ulazak u vojni savez NATO-a kao odvraćajuće sredstvo protiv Rusije, iako članice NATO-a kažu da Kijev mora reformirati svoje oružane snage i boriti se protiv korupcije da bi mogao postati član Alijanse.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO