Prodaja vakcina donijela Pfizeru 7,8 milijardi dolara u drugom kvartalu

Finansijski rezultati kompanije u drugom kvartalu prevazišli su očekivanja Wall Streeta kako u pogledu dobiti tako i prihoda.

Pfizer je povećao prognozu prihoda od vakcina budući da se delta soj virusa širi i da se u naučnim krugovima razgovara o tome da li će ljudima biti potrebna dodatna doza (EPA)

Kompanija Pfizer je izvijestila u srijedu da je u drugom kvartalu 2021. njena prodaja vakcina protiv COVID-a iznosila 7,8 milijardi dolara.

Američka farmaceutska firma je također saopštila da je povećala prognozu prihoda od vakcina za cijelu godinu sa ranijih 33 milijarde na 33,5 milijarde dolara, budući da se delta soj virusa širi i da se u naučnim krugovima razgovara o tome da li će ljudima biti potrebna dodatna doza, prenosi Tanjug CNBC.

Finansijski rezultati kompanije u drugom kvartalu prevazišli su očekivanja Wall Streeta kako u pogledu dobiti tako i prihoda.

Prilagođena dobit po akciji iznosi za drugo tromjesečje 1,07 dolara po akciji naspram očekivanih 97 centi, koliko je, prema podacima Refinitiva, u prosjeku procjenjivano na berzi.

Prihod Pfizera u navedenom tromjesečju iznosio je 18,98 milijardi dolara nasuprot prognoziranih 18,74 milijarde dolara.

Kompanija očekuje prilagođenu dobit prije oporezivanja u visini od 20 procenata prihoda od vakcine.

Profit za cijelu godinu

Predviđa također profit za cijelu 2021. godinu u rasponu od 3,95 do 4,05 dolara po dionici, što je više u odnosu na prethodno projektirani raspon od 3,55 do 3,65 dolara po akciji.

Pfizer očekuje da će ostvariti ukupne prihode u rasponu od 78 do 80 milijardi dolara, dok je ranije procjenjivao da će oni iznositi od 70,5 do 72,5 milijardi dolara.

Ostale poslovne jedinice Pfizera su također zabilježile snažan rast prodaje.

Prihod njegove onkološke jedinice je porastao za 19 posto u odnosu na prošlu godinu, na 3,1 milijardu dolara, bolnička jedinica kompanije je prihodovala 2,2 milijarde dolara, za 21 procent više nego lani, dok je jedinica za internu medicinu ostvarila rast prodaje od 5,0 posto međugodišnje na 2,4 milijarde dolara.

Akcije Pfizera su na trgovanju prije otvaranja Wall Streeta bile u padu za 0,4 posto.

Izvor: Agencije