Peking: SAD satanizuje Kinu

Na sastanku s američkom visokom zvaničnicom u ponedjeljak, kineski zamjenik ministra vanjskih poslova pozvao je Washington da promijeni ‘opasnu politiku’.

Odnosi između SAD i Kine naglo su se pogoršali za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa (Reuters)

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države za ono što su nazvali “pat-pozicijom” u bilateralnim odnosima dok su u kineskom gradu Tianjinu započeli razgovori na visokom nivou.

Na sastanku s američkom visokom zvaničnicom u ponedjeljak, kineski zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng pozvao je Washington “da promijeni svoje vrlo pogrešno razmišljanje i opasnu politiku”, objavila je novinska agenciji Xinhua.

Wendy Sherman bi se kasnije u ponedjeljak trebala sastati i s ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

Ona je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost prije šest mjeseci.

Niz otvorenih pitanja

Odnosi između zemalja naglo su se pogoršali za vrijeme Bidenovog prethodnika, predsjednika Donalda Trumpa,  dvije strane i dalje se sukobljavaju oko niza pitanja, uključujući ljudska prava, Hong Kong, Xinjiang, tehnologiju i niz drugih pitanja.

“Dobra vijest je da dvije strane sjede i razgovaraju“, rekao je Al Jazeerin reporter Adrian Brown, izvještavajući iz Hong Konga, ali je dodao da su veze između dvije zemlje i dalje u slobodnom padu.

“Ono što Wendy Sherman može učiniti jest pokušati provjeriti postoji li način da se te veze poboljšaju. Također, za nekoliko mjeseci u u Rimu će bit odražan summit G20, i nemoguće je zamisliti da predsjednik Joe Biden i predsjednik Xi Jinping ne bi sjeli u takvom okruženju i razgovarali. Dakle, trenutni razgovori su na neki način usmjereni na to da se otvori put tom sastanku”.

Wendy Sherman je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost prije šest mjeseci (Reuters)

Dan prije nego što je Sherman doputovala, Wang je rekao da Kina neće prihvatiti da SAD zauzme “superiornu” poziciju u komunikaciji.

“Kina nikada ne bi prihvatila nijednu zemlju koja tvrdi da je superiornija od drugih”, rekao je Wang za kinesku televiziju Phoenix.

“Ako SAD nisu naučile jednako se odnositi prema drugim zemljama, Kina i međunarodna zajednica moraju pomoći SAD-u da nauče kako to učiniti”.

Sherman, koja je stigla u nedjelju navečer iz Mongolije, twittala je “iskreno sućut (iz Sjedinjenih Američkih Država) onima koji su izgubili voljene” u jakim olujama i poplavama prošle sedmice u kojima je poginulo najmanje 63 ljudi u provinciji Henan.

Strani mediji držani su podalje od hotela u kojem su se odvijali razgovori između američke i kineske delegacije, ali kineskim je medijima bilo dozvoljeno da borave u hotelu.

Izvor: Agencije